Petak, 28 Svibanj 2021 07:55

Grad Požega dobiva ITU mehanizam za razvoj naglasila ministrica Tramišak za posjete Županiji

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je danas u Županijskoj palači radni sastanak s požeško-slavonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege dr. sc. Željkom Glavićem. Tema sastanka bila je širenje mehanizma ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) gradova u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.

 - Bilo mi je drago odazvati se pozivu županice, gospođe Antonije Jozić za posjetiti Požeško-slavonsku županiju. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zajedno sa lokalnom i regionalnom samoupravom traži modele i načine kako decentralizirati u većoj mjeri sredstva EU koja nas čekaju. Upravo instrument ITU gradova i jačanje urbane uloge gradova sjedišta županija vidimo kao priliku da bismo još kvalitetnije usmjerili sredstva iz fondova EU. Obzirom na zahtjev županice da se Požegi, kao središtu županije, dodijeli ITU mehanizam očekujemo intenzivnu suradnju u narednim mjesecima prilikom programiranja Strategije razvoja urbanog područja grada Požege. Očekujemo veliku suradnju županije i grada i vjerujem da će biti uspješna realizacija brojnih projekata koje već i sada imaju spremne – istaknula je ministrica Tramišak.

IMG 7642

Županica Antonija Jozić izrazila je svoje zadovoljstvo posjetom ministrice te je ponovila kako je jedna od njenih programskih točaka za četverogodišnje razdoblje upravo bio ITU mehanizam za Grad Požegu i okolicu, koja će činiti urbanu aglomeraciju. - Za nas to znače sredstva iz Europske unije za projekte i programe s ciljem razvoja gospodarstva i infrastrukture – rekla je županica te je naglasila kako je Grad Požega pokretač razvoja Požeško-slavonske županije.

 

IMG 7648

Gradonačelnik grada Požege dr. Željko Glavić rekao je kako je jako zadovoljan današnjim sastankom s ministricom Tramišak te ovim velikim iskorakom za Grad Požegu. - Ovo je izvrsna prilika za Požegu i naše stručne službe, posebice našu Lokalnu razvojnu agenciju koja će raditi na pripremi projekata koji će se moći financirati iz tih sredstava. Vrlo rado prihvatit ćemo ovaj plan te ga maksimalno iskoristiti – rekao je gradonačelnik Glavić zadovoljan što će zapravo Požega kao središte županije postati mjesto projekata i razvoja cijele županije, što do sada nije bilo jer je grad zbog svoje razvijenosti imao najmanje mogućnosti pristupa fondovima EU.