Petak, 30 Travanj 2021 12:40

Unatoč apelima Stožera građani se ne pridržavaju mjera pa imamo trenutno gotovo 500 zaraženih osoba i 81 preminulu osobu

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Nakon održanog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19 i cijepljenja.

Načelnik županijskog stožera i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako je nažalost ovaj tjedan došlo do eskalacije većeg broja novozaraženih osoba što se i predviđalo s obzirom na događanja koja su se odvijala u posljednje vrijeme. - Rezultat je to uskrsnih blagdana, prvih pričesti, krizmi te obiteljskih druženja. Očekujemo da će doći do smirenja stanja, ali narednih sedam dana su gotovo kritični s obzirom da imamo gotovo 500 zaraženih osoba na području županije. Upravo zbog takve situacije, danas ponovno apeliram na vrijeme koje je pred nama te pozivam sve naše sugrađane da sunčane dane i lijepo vrijeme provedu zajedno, ali poštujući sve propisane epidemiološke mjere – rekao je načelnik županijskog stožera Alojz Tomašević te je izvijestio kako je na održanom sastanku s užim sastavom Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije potpisao novu Odluku koja će biti na snazi 14 dana, a odnosi se na provođenje nastave za osnovne i srednje škole s područja Požeško-slavonske županije.

Župan Tomašević rekao je kako vjeruje da će do kraja mjeseca svibnja ili lipnja biti procijepljeno barem 50 posto stanovnika naše županije, kako bi se konačno smanjio broj novooboljelih osoba te je pozvao sve sugrađane, a posebno djelatnike u školama, zdravstvu te one koji su u većem kontaktu sa stanovništvom da se prijave svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi ih oni upisali te se u konačnici i cijepili, jer upravo te osobe imaju obvezu čuvati zdravlje naših učenika, studenata, pacijenata, korisnika Domova za starije i nemoćne i sl.

IMG 7065Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ rekao je kako je s današnjim danom u našu županiju zaprimljeno oko 15100 doza cjepiva te da je prvom dozom cijepljeno 10470 osoba, a drugom dozom 4572 osobe. Ravnatelj je također rekao kako je za slijedeći tjedan najavljeno oko 3500 novih doza cjepiva. - Počeli smo s cijepljenjem na punktovima. Odradili smo područje grada Pakraca, Lipika, grad Požegu te nam je za slijedeći tjedan u planu općina Velika gdje ćemo obuhvatiti i područje općine Kaptol što bi se trebalo održati slijedeći petak, grad Pleternica u utorak te u srijedu ponovno grad Požega u SD „Tomislav Pirc“ od 9-15 sati.

Prijave se odvijaju na način da se svi koji su zainteresirani za cijepljenje jave svom obiteljskom liječniku kako bi ih evidentirao te kada dođe dostatna količina cjepiva bit će pozvani na punkt. Cijepljenje se također odvija i u ordinacijama obiteljske medicine te svi koji su dobili prve doze cjepiva u ordinacijama dobit će isto tamo i drugu dozu.

IMG 7068

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia potvrdio je današnje stanje oboljelih u županiji te je usporedivši stanje sa prethodnim tjednom zaključio kako je situacija i dalje jednako loša. - Naš treći val nije u silaznoj putanji. Izvor novih pozitivnih osoba je brzo antigensko testiranje, covid ambulante te u Općoj županijskoj bolnici Požega sa PCR testom. To su tri mjesta odakle ljudi izlaze kao pozitivne osobe. U ovome trenutku imamo 8 učenika u izolacijama i samoizolacijama, 4 djelatnika te ukupno 10 škola koje su obuhvaćene i 13 razreda u samoizolacijama.

Od prošloga puta stanje u domovima za starije i nemoćne je bolje, no imamo jednu pozitivnu osobu, čime sam opet jako nesretan jer se radi o osobi koja nije cijepljenja, a posebice jer se radi o djelatniku. Pozitivitet kod te osobe nije zarazio veći broj kontakata te nije ugrozio korisnike domova, ali ono što je signifikantno je što je to ponovno ne cijepljeni djelatnik - naglasio je epidemiolog Vitalia te je pozvao sve ljude koji možda imaju dvojbu cijepiti se ili ne, da se svakako cijepe što prije.