Petak, 29 Siječanj 2021 12:23

U županiji do sada imamo 3.344 osoba koje su službeno preboljele Covid 19 ali i 64 preminule osobe

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

U prostorima Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19 i na temu Odluke o provođenju nastave u osnovnim i srednjim školama koju je Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije usuglasio zajedno s Nacionalnim stožerom Republike Hrvatske te s ministrom znanosti i obrazovanja.

Načelnik Stožera civilne zaštite i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako je tokom jučerašnjeg dana potpisana Odluka o provođenju nastave u školama, kojom je definiran model provođenja nastave, od 01. veljače za sve osnovne i srednje škole kojima je županija osnivač, a na temelju razgovora sa gradonačelnikom Požege usuglašeno je da i gradske škole krenu s nastavom u školskim klupama. - Vjerujem da neće doći do promjena ili pogoršanja epidemiološke situacije, a osobno sam sretan što je ova odluka donesena i što će stupiti na snagu. Do 12. veljače tzv. Model C, koji i dalje stoji na snazi, a on se primarno odnosi na srednje škole, ostaje još uvijek na snazi, što znači da svi završni razredi idu po modelu A. Sva praktična nastava koja se do sada odrađivala u našoj županiji, nastavlja se provoditi i dalje.

Ako se situacija nastavi poboljšavati, vjerujem da ćemo u vremenu koje je ispred nas donijeti odluku da i ostali razredi srednjih škola krenu s nastavom u svojim školskim klupama. Sportske aktivnosti na vanjskim prostorima su dopuštene. Vjerujem i nadam se da će situacija biti dobra te da  ćemo se s proljećem i vremenom koje je pred nama svi vratiti na svoja radna mjesta i otvoriti poslovne objekte kojima je do sada bio onemogućen rad zbog situacije sa korona virusom i da ćemo svi zajedno početi živjeti normalnim životom." - rekao je župan Alojz Tomašević.

Župan Tomašević pozvao je naše sugrađane da svi oni koji ne moraju putovati ostanu kod svojih kuća, ali isto tako da svoje poslovne obveze, ako mogu, obavljaju iz svog doma kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa COVID-19 te kako bismo mogli početi živjeti prijašnjim načinom života.496147e8066b3f90ac3104e3077335ac 2 XL

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia  rekao je kako je u Požeško-slavonskoj županiji trenutno 15 novih pozitivnih testiranih slučajeva u posljednja 24 sata, a obavljeno je 77 testiranja. - U ovome trenutku imamo 87 aktivnih slučajeva, dok je 17 osoba na bolničkom liječenju. Testiranja se na svim razinama obavljaju i dalje, a radi se o PCR testu u OŽB Požega, bolnici Pakrac te u COVID ambulanti Doma zdravlja PSŽ koje se šalje za Zagreb kao i antigenska testiranja na sva tri mjesta. Ono što trenutno treba biti fokus je interes svih budući je došlo cjepivo, ali cjepivo je nažalost došlo u manjim količinama nego što je planirano što nam stvara izvjesne probleme, ali nosimo se s tim najbolje što možemo. Za sada je na području naše županije sa dvije doze procjepljeno 512 osoba, a stiglo  je 1640 doza cjepiva."

Epidemiolog Vitalia rekao je kako su prioritetne skupine procijepili. Dom za starije i nemoćne osobe Velika je gotovo u cijelosti procijepljen, Dom za starije i nemoćne osobe Požega je također najvećim dijelom procijepljen isto kao i mali obiteljski domovi.

"S obzirom na situaciju, u Domu Ljeskovica nije bilo procjepljivanja jer smo imali izvjestan broj aktivnih pozitivnih slučajeva, tako da se s cijepljenjem nije krenulo. U dva doma u Pakracu smo gotovo u cijelosti procijepili korisnike.

Najvećim dijelom također smo procijepili osoblje koje radi na COVID odjelima u bolnicama Požega i Pakrac.

COVID-19 u našoj županiji preboljele su 3.344 osobe, dok su 64 osobe nažalost preminule." - rekao je doktor Ante Vitalia.