Ponedjeljak, 07 Prosinac 2020 13:51

Svečana dodjela priznanja povodom Dana grada Pleternice 2020. godine

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

PLETERNICA  - Povodom ovogodišnjeg Dana grada Pleternice i blagdana zaštitnika grada sv. Nikole zbog pogoršanih epidemioloških uvjeta nije održana Svečana sjednica Gradskog vijeća. Uručene su samo nagrade pojedincima, udrugama i tvrtkama uz Dan grada u Interpretacijskom centru Terra Panonica, uz poštivanje epidemioloških mjera. Nagrade su uručili, gradonačelnica Antonija Jozić i predsjednik Gradskog vijeća Marijan Aladrović.

Nagrade povodom Dana Grada Pleternice dobivaju:

  • 1) HRVATSKO ŽENSKO DRUŠTVO
  • - Hrvatsko žensko društvo koje djeluje četiri desetljeća; ranije kao aktiv žena, a od 1991. godine kao Hrvatsko žensko društvo Pleternica. Kroz svoju bogatu povijest društvo se bavi različitim humanitarnim i edukativnim aktivnostima. A u novijoj povijesti nositelji su ili partneri na brojnim projektima koji su se provodili u Pleternici. Svakako treba izdvojiti vođenje dječjih igraonica u prigradskim naseljima koja su produkt projekta „Busy Bees“ jednog od prvih na području Pleternice financiranog europskim sredstvima. Svojim razvojem i aktivnom suradnjom sa gradom postali su nositelji projekta „Zaželi, ostvari, djeluj!“. Projekt je to kroz koji skrbe o starijim i nemoćnim stanovnicima Pleternice kroz period od 30 mjeseci, a o važnosti projekta govori činjenica kako je zaposleno 28 žena.
  • 2) DRUŠTVO NAŠA DJECA PLETERNICA
  • - Društvo naša djeca Pleternica osnovano je 2009. godine sa zadaćom poticanja i organiziranja akcija i aktivnosti s djecom i za djecu u njihovom slobodnom vremenu. Zadaća udruge je i pružati podršku roditeljima u razvoju i odgoju djece, poticati razvoj volonterstva, održavati edukacije i radionice za djecu, mlade i građane. Također, zadaća je upoznati djecu s pravima djeteta i putem Dječjeg gradskog vijeća poticati ih na izražavanje vlastitog mišljenja o svim pitanjima koja se tiču djece u lokalnoj zajednici.

Društvo naša djeca Pleternica provodi projekte financirane od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u području zaštite i promicanja prava djeteta te smotre dramskog izraza za djecu s područja Grada Pleternice.

  • 3) NK BSK BUK
  • - Klub je osnovan davne 1970. godine na inicijativu mladih na čijem čelu je stajao mladi bračni par Bognar. Prvi predsjednik je bio Đuro Filipović, a prva službena utakmica je odigrana protiv NK Borca iz Kuzmice. Prvo igralište je bilo u Pravuljama 2 km od sela, a novo igralište napravljeno je na župnoj zemlji uz školu. 1976. godine izgrađene su prve svlačionice, a konačni je oblik igralište dobilo 1985. za što je zaslužan tadašnji predsjednik Zvonko Čorak te Antun Bazina. Naknadno su na zapadnoj strani napravljene natkrivene tribine s 200 sjedećih mjesta. Godine 2019. je u sklopu europskog projekta energetske obnove obnovljena fasada i unutrašnjost objekta. Trenutno se klub natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi Požeško-slavonskoj, gdje bilježi vrhunske rezultate.
  • 4) MIA MIKLIŠ iz Požeške Koprivnice
  • - Mia je članica Fitness kluba "Play" iz Požege. Sudjelovala je na 13. prvenstvu Hrvatske u bodybuildingu za muškarce i žene gdje je osvojila 2. mjesto u kategoriji žene wellness junior i 4. mjesto u kategoriji žene wellness senior te se kvalificirala za nastup na Svjetskom prvenstvu u kategoriji juniora. Na istom je osvojila zlatnu medalju u svojoj kategoriji te je proglašena prvakinjom svijeta.
  • 5) Amadea Mjertan
  • - Nakon školovanja u Pleternici i Požegi, odlazi na studij medicine na Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, gdje diplomira te nakon odrađenog stažiranja u KBC-u sestre milosrdnice odlazi u Madrid. Zapošljava se u bolnici u središtu Madrida gdje radi tri godine. 30-godišnja Pleterničanka jedna je od dobitnica prestižne španjolske nagrade Princeza od Asturije koja se dodjeluje od 1981. godine. Povod kandidaturi za prestižnu španjolsku nagradu je borba protiv pandemije Covid-19 virusa koji je u tom trenutku Španjolsku svrstavao među najpogođenije zemlje svijeta.  
  • 6) Trgovačko društvo Inter d.o.o., Srednje selo

        Za 25 godina uspješnog rada u svijetu poduzetništva. Trgovačko društvo Inter djeluje već 25 godina na području Grada Pleternice. Bavi se prijevozom putnika          u domaćem i međunarodnom prometu. Kroz godine rada, rastao je broj zaposlenih kao i broj autobusa, te su danas vlasnici 16 visokoturističkih autobusa te            zapošljavaju 13 djelatnika.