Utorak, 06 Listopad 2020 15:47

Održana komemoracija za najtragičniji dan na pakračkom ratištu prije 29 godina

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

GORNJA OBRIJEŽ / PAKRAC - I nakon 29 godina, hrvatska domovina je realnost, činjenica koju nitko ne može promijeniti, a moramo ju svakog dana voljeti sve više jer je to naša obaveza prema svim poginulim braniteljima“ rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na komemoraciji održanoj prijepodne kod kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi, a koja se svake godine 6. listopada održava u znak sjećanja na tragičan događaj iz 1991. godine kad je ubijeno 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno, što je kasnije ocijenjeno kao jedan od najtragičnijih dana Domovinskog rata na pakračkom ratištu, donosi Pakrački list.

Tomašević 1024x683

Nastavljajući govoriti, župan Tomašević istaknuo je zaslugu zapadne Slavonije u obrani domovine rekavši da je listopad vrijeme kad Slavonci trebaju ubirati plodove svoga rada, a oni su tada morali ostaviti plugove i traktore i krenuti sa puškom braniti domovinu, braniti povijest, ali i budućnost koju moramo ostaviti onim generacijama koje će doći iza nas.

O samim događanjima koji su prethodili tog dana, kao i o pogibiji 19 hrvatskih vitezova govorio je Božidar Lujanac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik rekavši kako su hrvatski branitelji Pakraca i Lipika bili organizirani, odlučni, izuzetno hrabri u obrani doma i domovine  te da njihova žrtva nije bila uzaludna, jer su svojim životom spasili mnoge druge živote. Istina o Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji mora se temeljiti na činjenicama, a ne na dnevnopolitičkim interesima pojedinaca, naglasio je Lujanac.

 

Govor o istini

Ana 1024x683

Obitelji poginulih branitelja kao i sve branitelje pozdravila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević rekavši da se `91. ovdje nisu branili samo Pakrac i Lipik, nego se branila cijela Hrvatska. „Neki kažu da se ovim komemoriranjima vraćamo u povijest. Ovo nije vraćanje u povijest, već je ovaj govor o istini i Domovinskom ratu, s kojim smo svi mi na ovim prostorima povezani, jedini način da izrazimo zahvalnost i odamo počast svim mladićima koji su ovdje dali svoje živote“, rekla je Blažević. Posebno je zahvalila potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu, jer je on prvi ministar u 29 godina koji je došao na ovo mjesto.

Od uzvanika pozdravljeni su još izaslanik predsjednika RH, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Ante Deur, general Josip Lucić ispred Veteranskog centra, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Komemoriranje koje su organizirali Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik i Grad Pakrac završeno je svetom misom koju je predvodio obriješki župnik vlč. Mihael Kos. Prije toga, izaslanstva gradova, Županije te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi.

svi prisutni 1024x683

 

Nakon komemoracije svečano je otvoreno spomen obilježje u Pakracu. Prema ideji projektantice, arhitektice Tatjane Đuranec iz tvrtke „Modra“ Zagreb, koja je projektirala modernizaciju i cijelog trga, spomen obilježje je izgrađeno u formi Starog grada Pakraca, utvrde opasane zidom sa 7 opšavnih i jednom centralnom kulom. Svi elementi utkani u ovaj spomenik, a to su povijesni oblik, voda – kao izvor života, križ – simbol mučeništva, beton – tvrd i postojan element, žele poslati poruku „bili smo, jesmo i biti ćemo tu“.

U izvornoj ideji unutar središnje kule treba biti postavljena ploča s popisom imena svih poginulih branitelja Pakraca. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja je došao popis s 211 poginulih koji je proslijeđen pakračkim braniteljskim udrugama na provjeru.

Izgradnja spomenika započeta je 2016. godine i u njega je utrošeno 1,2 milijuna kuna od čega je sa 780.000 financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a ostalo pakrački proračun. Izvođač radova je bila pakračka tvrtka „Arhiz“ - objavio je Pakrački list.