Ponedjeljak, 05 Listopad 2020 14:56

Otvoren dugo očekivani Dječji vrtić u Čaglinu koji će poslovati kao jedinica OŠ Stjepana Radića

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

ČAGLIN - Deset godina je prošlo od ideje o potrebi za skrb djece predškolskog uzrasta do prvog ulaska djece u prostorije vrtića u Čaglinu. Put realizacije nije bio jednostavan, ali zajedničkim djelovanjem Požeško-slavonske županije, Općine Čaglin i OŠ Stjepana Radića Čaglin ustrojena je ustrojbena jedinica vrtića pri osnovnoj školi. Organizacija rada ovakve ustrojbene jedinice je vrlo učinkovita jer administrativne poslove, poslove pedagoga i ravnatelja, sukladno odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, obavljaju djelatnici škole, dok sama jedinica vrtića ima svoje odgajatelje i kuharicu-spremačicu.

Danas, kada se obilježava Svjetski dan učitelja, dvije odgajateljice su s uzbuđenjem dočekale mališane koji su došli u pratnji svojih roditelja. Vodeći se epidemiološkom situacijom, pred ulazom u vrtić dobrodošlicu su im poželjeli zamjenik župana Požeško-slavonske županije, gospodin Željko Jakopović i načelnik Općine Čaglin, gospodin Dalibor Bardač. Osvrnuli su se na priču o vrtiću koja je počela još 2010. i danas dobila svoj epilog i prve polaznike zbog kojih ideja nije ostala samo na priči već je dobila sretan kraj s novim početkom kojeg su željno očekivali, prije svega zaposleni roditelji, a zatim i djeca. Predškolski odgoj i obrazovanje za naš kraj nisu luksuz, već stvarna potreba što potvrđuje broj zaprimljenih prijava za upis. Puno sreće i uspjeha u radu svima prisutnima poželio je i župnik Milan Klobučar koji je blagoslovio prostor novog vrtića, te njegove polaznike. 

Zahvaljujući Općini Čaglin i Općinskom vijeću koje je donijelo takvu odluku roditeljima je omogućeno  zbrinjavanje djece uzrasta od 3 godine do polaska u školu u vremenu od 6 do 16 sati, tijekom kojeg će im biti poslužena 2 obroka i 2 međuobroka za koje su zadužene školska kuharica Maja Stipić i vrtićka kuharica Marija Buturac.  Osim što je danas prvi dan rada vrtića, ujedno je i prvi dan provođenja programa predškole, koji će također provoditi naše odgajateljice Rajka Jurčević i Nikolina Čičković, te će se polaznicima vrtića tri dana u tjednu pridružiti još tri predškolca kako bi se što bolje pripremili za polazak u prvi razred. Sigurni smo kako će rezultate rada i prednosti pohađanja vrtića uočiti prije svega sami roditelji, a zatim i učitelji koji će nastaviti odgajati i obrazovati djecu na već postavljenim temeljima.