Ponedjeljak, 05 Listopad 2020 09:16

Treću godinu Studentski vlak vozi studente Požeštine u Zagreb besplatno

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Počela je nova akademska godina i nekoliko stotina studenata iz općina i gradova Požeštine krenulo je na studij u Zagreb. Treću godinu za redom potpisana je suradnja HŽ i Požeško-slavonske županije da sufinanciraju voznu kartu za studente, svatko u 50% dijelu, tako da je karta za studente besplatna. Na ovaj način studenti iz Požege odlaze svake nedjelje u 18,35 sati, a u Požegu se mogu vratiti večernjom vezom u petak iz Zagreba. Ovo je odlična prigoda za sve studente da imaju direktnu vezu bez presjedanja u najmodernijem nagibnom vlaku s Wi-Fi vezom svakog vikenda, a za roditelje da njihov student svakog vikenda bude kod kuće i uštede 800 kuna.

U razgovoru s nekoliko studenta istakli su da im je to odlična veza, da se u vlaku oni koji su i prošlih godina putovali, osjećaju odlično, udobno, mogu besplatno surfati na mobitelima, tabletima i laptopima, a dođu i relativno brzo u odnosu na nekada putovanje vlakom. Studenti su istakli i rješavanje besplatnog prijevoza sa do sada najmanjom birokracijom na koju su do sada došli, bez donošenja desetaka raznih potvrda i papira. Roditelji koji su došli ispratiti svoje studente također su bili puni hvale za ovaj potez županije koji im je donio financijsko olakšanje i mogućnost da svaki tjedan njihovi studenti dođu i vikend provedu u okruženju doma.

Studentski vlak na njegovoj prvoj vožnji u ovoj akademskoj godini ispratio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je bio veliki zagovornik i inicijator pokretanja ove veze vlakom za studente i uz sufinanciranje županije i potpuno besplatan za studente. - Obišao sam naše studente koji odlaze u Zagreb na studiranje, porazgovarao s roditeljima i dobio njihovu podršku za ovo. Drago mi je da smo mi bili prva županija prije tri godine koja je uvela Studentski vlak na ovom principu, a ovaj predivan projekt sada su pokrenule još neke županije. Prošle godine 350 studenata je koristilo ovakav oblik prijevoza, preko 7.000 prijevoza je učinjeno samo do korone. Tada su se prijevozi znatno smanjili jer fakulteti su počeli raditi on line a studenti su boravili kod kuće i znatno manje se putovalo, ali vlak je cijelo vrijeme išao. Za vrijeme korone do kraja akademske godine obavljeno je još 2.000 prijevoza - istakao je župan Tomašević, koji najavljuje da će se dok se ne završi revitalizacija pruge Čaglin - Našice - Osijek, pokrene autobusna veza Požega - Osijek za studente koji studiraju u Osijeku. Po uređenju pruge isto bi krenuo Studentski vlak Požega - Pleternica - Čaglin - Našice - Osijek za studente besplatan. Za područje Pakraca i Lipika također je uveden Studentski vlak prema Zagrebu. Dogovorit ćemo i da se studenti iz Pakraca i Lipika koji studiraju u Osijeku uvede besplatan pravac preko Slav. Broda za Osijek.

Ovo je i jedna demografska priča, jer nakon ovakvog lijepog i udobnog studiranja, želimo da se tim istim vlakom sada završeni profesori, inženjeri, liječnici, vrate u našu županiju - poželio je župan.