Nedjelja, 04 Listopad 2020 11:51

Priprema se izdanje Monografije povodom 800. obljetnice prvog spomena naselja Kaptol

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

KAPTOL - Iduće 2021. godine obilježiti će se 800. godišnjica od prvog pisanog spomena naselja Kaptol, a pripreme su već počele. Među ostalim, radi se na izdavanju Monografije uz ovu visoku obljetnicu.
 – Urednik Monografije je prof. Kruno Matešić, a tekstove priprema 15-ak autora. Očekujemo kako će knjiga biti predstavljena javnosti na proljeće, prije Dana općine – kazao nam je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.
Naseljenost kaptolačkog prostora evidentira se još iz pretpovijesnoga vremena. Sva istraživanja i iskapanja potvrdila su da je Kaptol, negdje u 7 st. prije Krista, u vrijeme starijega željeznog doba, bio kneževsko mjesto i jedan od centara halštatske kulture pa je tako i registriran u našoj i svjetskoj povijesnoj literaturi. Samo naselje Kaptol dobilo je ime prema Zbornom kaptolu sv. Petra pečuške biskupije Pet crkava. Kaptol se kao zborno mjesto u povijesnim dokumentima spominje prvi put 1221. godine. Kao Zborni kaptol osim crkvenih službi bio je i “mjesto povjerenja” (locus credibilis) s najrazličitijim zadaćama, koje su kaptolski ljudi obavljali nekoliko stoljeća na svim stranama hrvatsko-mađarske državne zajednice, što mu je davalo poseban ugled u kraljevinama.

U budućoj Monografiji o svemu ovom bit će više riječi, kao i o kasnijim stoljećima, sve do današnjih dana.

autor V. M.