Nedjelja, 13 Rujan 2020 09:40

Grad Kutjevo rekorder po broju zapošljavanja u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu grad rekorder po zapošljavanju u postotcima, visokih 72,8% novo zaposlenih je bio grad Kutjevo. I po apsolutnom podatcima Kutjevo se nalazi odmah iza velikih gradova po broju novo zaposlenih djelatnika, sa 566 novo zaposlenih na godišnjoj razini.

Što o tome kažu u gradu Kutjevu?

Grad Kutjevo donio je 2018. godine Program poticanja razvoja gospodarstva za period od 2018. do 2020. godine. – Vjerujem da je taj program i mjere koje obuhvaća dovele do povećanja zaposlenosti. Program između ostaloga obuhvaća jednokratnu naknadu za samozapošljavanje u iznosu od 30.000 kuna te naknadu za zapošljavanje novih djelatnika u maksimalnom iznosu od 1.500 kuna po zaposlenom djelatniku kroz 24 mjeseca. U 2018. godini mjeru za poticanje samozapošljavanja koristilo je 20 korisnika, a u 2019. 17 korisnika. Mjeru poticanja zapošljavanja koristi pak ukupno 20 korisnika za 39 novozaposlena djelatnika. Lani je Grad za sve mjere iz Programa poticanja razvoja gospodarstva isplatio potpore u iznosu od 1.061.068,54 kuna.’ – kaže gradonačelnik Josip Budimir. 
Kaže da su i ove godine zbog posljedica korona krize brojni poduzetnici i obrtnici koristili državne mjere za pomoć, no nezaposlenost ipak raste.
‘Grad Kutjevo putem aktivnih politika zapošljavanja nastoji zaposliti što više osoba (javni rad), a uspjeli smo osigurati sredstva za provođenje projekta Zaželi – program zapošljavanja žena za 20 osoba. Grad će donijeti novi program razvoja od 2021. godine i nadamo se da će naša sredstva pomoći u poslovanju brojnih poduzetnika’ – nastavlja gradonačelnik Kutjeva.
Inače, Grad Kutjevo, uz mjere poticanja razvoja gospodarstva, investitorima nudi mogućnost ulaganja u poduzetničku zonu Kamenjača s potpuno uređenom infrastrukturom. Poduzetnicima i investitorima nude se brojne pogodnosti pri ulaganju – kupnja zemljišta po cijeni od dvije kune po m2, oslobađanje odnosno subvencioniranje plaćanja komunalne naknade, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa, plaćanja poreza Gradu, sufinanciranje projektne dokumentacije, izgradnje, adaptacije i opremanja prostora. Grad je osnovao i Razvojnu agenciju koja doprinosi stvaranju poduzetničkog okruženja, poticanju ruralnog razvoja, jačanju poduzetničkih kompetencija te promociji poduzetništva. Također Agencija nudi i savjetodavnu i informativnu pomoć svim poduzetnicima na području Grada vezanu za prijavu na natječaje i javne pozive, navodi portal gradonačelnik.hr u razgovoru s kutjevačkim gradonačelnikom Josipom Budimirom, koji je ovaj dobar rezultat povećao i ove godine novim zapošljavanjem u novom Dječjem vrtiću Grozdić u kojemu će sada biti 90-tero djece.