Utorak, 31 Ožujak 2020 12:12

Potvrđen drugi slučaj zaraze u Požeško – slavonskoj županiji

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POŽEGA - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđen još jedan slučaj zaraze na području županije. Na području Požeško-slavonske županije su testirane 22 osobe te je jedan nalaz stigao pozitivan, a u samoizolaciji nalazi se 496 osoba.

Župan Alojz Tomašević poziva građane da se pridržavaju zadanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite te naglašava kako situacija još nije blizu kraju.

„U našoj županiji imamo novi slučaj koji je pozitivan na korona virus i to je drugi slučaj. Pozivam naše stanovnike da apsolutno koristimo mjere izolacije, mjere pri izlasku iz naših domova, ne šetati po gradu bez potrebe. Sve ono propisano mora se poštovati. Ja vjerujem i nadam se da će u našoj županiji ostati na ovom malom broju.“ - rekao je župan Alojz Tomašević.

„Dobili smo službenu potvrdu o prvoj osobi s našeg područja koja je pozitivna na virus COVID-19. Radi se o osobi starije životne dobi koja je bila u kontaktu jedino sa svojom kćerkom, koja je doputovala s jednog turističkog putovanja izvan Hrvatske i ta osoba nije imala simptome zaraze. Danas ćemo imati testiranje jedno 10-tak osoba bliskih kontakata kao također još jedne obitelji koja je povratnik iz inozemstva, a riječ je o dvije starije osobe. Dvije su osobe hospitalizirane, druga je osoba starije životne dobi te zbog njenog trenutnog stanja je ostala u bolnici do rezultata nalaza i poboljšanja njenih simptoma.“ - rekao je epidemiolog Ante Vitalia naglasivši da sve osobe koje se osjećaju dobro bit će u kućnoj izolaciji dok se čekaju nalazi.

Osoba koja je u ovom slučaju mogući prijenosnik virusa doputovala je iz Turske u periodu kada ta zemlja još nije bila na popisu zemalja ugroženih virusom te nije morala ići u samoizolaciju. Osoba se vratila na posao gdje je radila tri dana i tek nakon tog perioda Turska je postala rizična zemlja i osoba je otišla u samoizolaciju. Ona je jedina s područja Požeško-slavonske županije koja je bila na putovanju sa stotinjak drugih ljudi s područja Republike Hrvatske, stoga se testiraju samo njeni bliski kontakti.Isto tako, mjesto gdje ona radi je dezinficirano, a svi kontakti s posla su u obradi. Važno je za napomenuti da ta osoba nije pokazala baš nikakve simptome koronavirusa, njen uzorak je uzet danas i rezultati će biti poznati kasnije.

„Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije zajedno s gradskim i općinskom stožerima imaju kontakte s osobama koje se javljaju da dolaze iz zemalja zahvaćenih pandemijom. U prvom naletu je bilo veoma važno dobro dati upute povratnicima iz Italije, Austrije i Njemačke. U jednom trenutku smo imali građane koji se vraćaju u Požeško-slavonsku županiju sa zračnih luka Beograd, Budimpešta i onih iz BiH. U tim trenutcima te zemlje nisu bile na popisu onih zemalja gdje građani moraju otići u samoizolaciju. Ovaj slučaj će biti opomena svima koji planiraju doći koriste neke druge zaobilazne puteve da dođu u Hrvatsku da vode brigu o sebi i svojim ukućanima i da se pridržavaju svih mjera. Mi ćemo i dalje biti potpora svima koji dolaze i dati im jasne smjernice kako se ponašati.“ – rekao je Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije zahvaljujući se pri tome svim gradskim i općinskom stožerima koji su svojim mještanima na pomoći.

Na području Požeško-slavonske županije do datuma 30.03. testirane su 22 osobe među kojima je i ova pozitivna osoba, a za dvije osobe rezultati se očekuju tijekom današnjeg dana, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević.

„Trenutno imamo jednu osobu u izolaciji i ovu osobu koja je ostala u bolnici. U samoizolaciji je 496 osoba, a neki izlaze iz samoizolacije. Apelirao bih još jednom na vozače teretnih vozila da poštuju pravila i preporuke epidemiologa jer oni zaista po prirodi svog posla putuju svuda i stoga ih molim da se odgovornoj ponašaju i prema sebi i prema svima nama.“ – dodao je Mato Matijević.

 

pszupanija.hr