Banner 750x94 KULENOVA (2)

Pozeska kronika banner final

Breadcrumbs

Nedjelja, 16 Veljača 2020 09:45

Iz cijele Hrvatske u Požegu došao 27. naraštaj ročnika na dragovoljno vojno osposobljavanje

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Ukupno 344 dragovoljnih ročnika i ročnica iz cijele Hrvatske započelo je novi ciklus programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu «Fran Krsto Frankopan» Hrvatske kopnene vojske u Požegi. Ovo je obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH.

2020021427 narastaj dragovoljnih rocnika 6Program dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je prihvatom kandidata i potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju s Ministarstvom obrane RH. U ovom naraštaju dragovoljnog vojnog osposobljavanja prihvaćeno je 344 ročnika od kojih su 285 ročnika i 59 ročnica.

2020021527 narastaj dragovoljnih rocnika 1Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja. Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u  Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, a druga faza obuke provodi se i u vojarni 123. brigade ˝Požega˝ u Požegi, te na Logističkom vježbalištu „Glavica“ i strelištu „Novo Selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna. Posljednja, treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovo u vojarni u Požegi.2020021527 narastaj dragovoljnih rocnika 2

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz slijedećih programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu. Završetak obuke i otpust ročnika 27. naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja planiran je 9. travnja 2020. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2019. godine oko 8.700 ročnika uspješno je završilo program dragovoljnog vojnog osposobljavanja.