Četvrtak, 09 Siječanj 2020 09:33

Velik interes za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

POŽEGA - Krajem siječnja očekuje se objava Javnog poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Interes za prijavu do sada su iskazali stanari 30 višestambenih zgrada pod upravljanjem Komunalca Požega d.o.o te su predstavnici stanara već dostavili potpise više od 50 posto suvlasnika s utvrđenim suvlasničkim udjelima.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka dodjele bespovratnih sredstava u modalitetu trajnog Poziva. Rok za podnošenje projektnih prijedloga počinje najranije 45 kalendarskih dana od objave Poziva, a ističe danom odobrenja posljednjeg projektnog prijedloga koji udovolji svim kriterijima i kojim se iscrpljuju raspoloživa financijska sredstva. Krajnji rok za dostavu projektnih prijedloga je 15.3.2021. godine.

Raspoloživa bespovratna sredstva Državnog proračuna RH, osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru ovog Poziva iznose 152.000.000,00 kuna s mogućnosti povećanja iste.

Energetskom obnovom višestambenih zgrada u sklopu javnog poziva iz 2016. godine na području Republike Hrvatske su ugovorena 584 projekta ukupne vrijednosti 553 milijuna kuna pa se i ovaj puta očekuje povećanje iznosa raspoloživih sredstava. Prema najavama ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, na Konferenciji „Energetska obnova višestambenih zgrada“ održanoj u Zagrebu, u slučaju velikog broja zainteresiranih zgrada postoji mogućnost da u prvom krugu rješavanja projektnih prijedloga ne budu prihvaćeni svi prijedlozi, no njihovo se prihvaćanje očekuje nakon povlačenja dodatnih sredstava iz ministarstava koja nisu uspjela iskoristiti koliko je planirano.
Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 100.000,00 kuna, a najviši 17.000.000,00 kuna.

Stopa sufinanciranja za energetski pregled i energetski certifikat prije obnove, izradu glavnog projekta energetske obnove (i pripadajućih elaborata, ako je primjenjivo) te energetski pregled i energetski certifikat, nakon obnove je 85 posto. Stopa sufinanciranja provedbe mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije i horizontalnih mjera je 60 posto kao i stručni nadzor građenja/projektantski nadzor/ koordinator zaštite na radu. Upravljanje projektom i administracija sufinancira se s 85 posto.

Za prijavu projektnog prijedloga potrebno je zadovoljiti određene kriterije. Predmet projektnog prijedloga zgrada energetskog razreda D ili nižeg (E, F, G) u kontinentalnoj Hrvatskoj, a energetska obnova zgrade mora rezultirati uštedom energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta (Q H,nd ). Za prijavu projektnog prijedloga potrebno je priložiti oko 20 dokumenata, a upravljanje projektom i administraciju u ime i za račun suvlasnika provodit će Upravitelj, Komunalac Požega d.o.o. Sklapanje ugovora o sufinanciranju energetske obnove višestambenih zgrada planirano je za treći kvartal 2020. godine dok bi cjelokupan postupak energetske obnove trebao biti završen do kraja 2022. godine.

Podsjetimo, u sklopu posljednjeg poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, objavljenog 2016. godine obnovljeno je 12 višestambenih zgrada pod upravljanjem Komunalca Požega d.o.o., devet u Požegi, dvije u Čaglinu i jedna u Kutjevu.