Srijeda, 18 Prosinac 2019 15:10

Obilježena prva obljetnica smrti Ante Bagarića

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Danas je obilježena prva godišnjica smrti prvog župana Požeško-slavonske županije, Ante Bagarića, koji je preminuo 18. prosinca 2018. godine.

Anto Bagarić rođen je 10. rujna 1954. godine u Bilom Potoku, Općina Kupres. Gimnaziju je završio u Požegi, a na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1979. godine te stekao visoku stručnu spremu i stručni naziv dipl. inž. geodezije. Nakon završetka fakulteta zapošljava se kao stručni suradnik – geodeta u općinskoj upravi Požega. Od 1983. godine obnaša poslove rukovoditelja tehničke službe Katastra, a od 1990. godine direktora Općinskog zavoda za geodetske i katastarske poslove bivše općine Požega. Od travnja 1993. godine nakon novog zakonodavnog ustroja općina, gradova i županija u Republici Hrvatskoj Anto Bagarić obavlja funkciju prvog župana Požeško-slavonske županije, koja je u njezinoj osamstogodišnjoj povijesti ustrojena po treći put. Na funkciji župana ostaje do 2006. godine. Do svoje smrti obavljao je funkciju predsjednika Udruge geodeta Požeško-slavonske županije. Obavljao je i funkciju predsjednika Sindikata zaposlenih u organima općinske uprave.

Počast su odali te položili vijenac i zapalili svijeće, župan Alojz Tomašević zajedno sa zamjenicima Vedranom Neferovićem i Željkom Jakopovićem.

-Kao župan Požeško-slavonske županije, došao sam sa svojim zamjenicima da odamo počast prvom župana od osamostaljenja Republike Hrvatske. Došao sam se pokloniti čovjeku kojeg smo poznavali dugi niz godina i ne samo od početka Hrvatske domovine već i prije. Poznavao sam izvrsnu osobu koja je služila tada svojoj domovini. Njegovo će djelo ostati neizbrisivo jer je bio i predsjednik Kriznog stožera tadašnje općine. Anto Bagarić vodio je Požeško-slavonsku županiju 12 godina, utemeljio je na temelju odluka Vlade i Sabora. I ja želim da takva županija ostane i bude kakvom su je sanjali naši branitelji – rekao je župan Alojz Tomašević te je također zahvalio obitelji Bagarić na svemu što su do sada učinili i čestitao im nadolazeće blagdane.