Utorak, 05 Studeni 2019 09:01

Za vikend najavljena trodnevna proslava Martinja u Kutjevu

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

KUTJEVO – Kutjevačko Martinje ove godine slavit će se tri dana, cijeli vikend, od petka 8. studenog do nedjelje 10. studenog kada je zapravo kroz cijeli dan finalni dio proslave. Kako je Kutjevo odavno postalo vinski brand, posebno brand graševine, treba i dostojno proslaviti vinski blagdan, proslaviti prelazak mošta u mlado vino i obaviti krštenje mošta na Martinje. Kutjevačko Martinje organiziraju TZ grada Kutjeva, razvojna agencija ERA, HPD Vidim Kutjevo, Udruga Kutjevački vinari a pokrovitelj svega je grad Kutjevo. Tri dana događanja uz Martinje najavili su Petar Čuljak iz TZ Kutjeva i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir na tiskovnoj konferenciji.

 - Kutjevačko Martinje postala je jedna od većih manifestacija ovog kraja, koja se održava dugi niz godina u Kutjevu i već je poprimila obrise značajnije manifestacije ne samo za županiju nego i za ovu regiju. Iz godine u godinu podižemo letvicu i sama činjenica da se ovdje okupi do 4.500 ljudi, pretežno planinara ali i ostalih turista i posjetitelja. Dičimo se ovom manifestacijom, željno je očekujemo i pripremili smo bogat program, koji sada prezentiramo i pozivamo sve da nas i ove godine i u većem broju posjete, dobro se zabave i sa nama provedu lijepi vikend – istakao je gradonačelnik Josip Budimir, koji se zahvalio medijima što uvijek dobro najave ovu manifestaciju i privuku tisuće posjetitelja, što dobro promoviraju ovaj kraj i ljude koji žive uz svoje vinograde i vino.

 -  Program smo ove godine proširili na tri dana, a mislim da ćemo u budućnosti to proširiti i na više dana, možda čak i Martinjski tjedan. Već ovo je jedan korak naprijed jer program nam započinje već u petak 8. studenog od 18 sati Izložbom fotografija HPD Vidim i člana Mirka Cenbauera. Od 19 sati u Kinodvorani Kutjevo održat će se prezentacija „Via Dinarica“ sa planinarskog pohoda koju vodi Alen Čaplar. Program se nastavlja u subotu 9. studenog kada od 13 sati kreće Fišijada Caffe bara Kutjevo. od 17 sati na Trgu graševine organiziran je glazbeni program uz grupu Fortuna.

Najveći dio programa odvija se u nedjelju 10. studenog kada se već od 8 sati očekuju grupe planinara iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, ove godine i preko sto planinarskih društava. Od 8,30 sati počinje planinarski doručak za sve pridošle planinare, domaći kruh, mast, luk, čvarci, uz limenu glazbu grada Kutjeva i naravno po koju dobru vinsku kapljicu ili čaj. Za 10 sati planiran je polazak na planinarske izlete kroz vinograde i padinama Krndije, sve do poznatih planinarskih točaka. HPD Vidim je osigurao vodiče za sve izlete. Nakon povratka planinara sa izleta organizira se druženje na Trgu graševine uz tamburaše De Gotho, degustacije vina na vinskim štandovima svih kutjevačkih vinara, blagoslov mošta ispred crkve Rođenja BDM, a od 15 sati Martinjski obred krštenja vina na Trgu graševine uz vinskog kardinala Vladu Bauera i ministrante. U nastavku na velikoj pozornici nastupit će TS Posegana i TS Bisernica do večernjih sati – najavio je bogati program Petar Čuljak i još jednom pozvao sve da dođu na Kutjevačko Martinje.

Cijelog dana, od 10 sati pa do 16 sati su Dani otvorenih podruma svih kutjevačkih vinara, gdje se svi posjetitelji mogu odazvati na razgledavanje podruma i kušanje najboljih kutjevačkih vina. Ugostiteljstvo Kutjeva d.d. pripremilo je bogatu gastronomsku ponudu a bit će omogućene i vožnje kočijom.