Ponedjeljak, 07 Listopad 2019 10:53

Palijativna služba dobila prijeko potrebnih 30 kreveta za teške bolesnike u obiteljima

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NOVA DONACIJA BOLNIČKIH KREVETA ZA DOM ZDRAVLJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE IZ NJEMAČKE - 

POŽEGA / PLETERNICA – Upravo je stigla još jedna donacija iz Njemačke za Dom zdravlja Požeško-slavonske županije koja će u cijelosti popuniti potrebe za bolničkim krevetima koje iskazuje Služba za palijativnu skrb Požeško-slavonske županije.

- Ovo nije nama prva donacija, a već imamo najavljenu još jednu donaciju iz Njemačke u siječnju slijedeće godine. Ova prva pošiljaka dolazi iz klinike iz Noisea, a zahvaljujući aktivnosti i angažiranju Stjepana Palca koji je već organizirao i pomogao da dođemo do nama nužne opreme. Ova sva oprema ide za Palijativnu skrb, jedan dio u Požegu, a jedan dio u Pakrac u naše dvije posudionice. Na zadnjem Savjetu za zdravlje dobili smo podatak da u palijativnoj skrbi imamo porast pacijenata od 380 posto, sve više korisnika palijativne. Danas imamo čak 80 kreveta vani, u domaćinstvima preko naše službe posudionice, no još nam uveliko nedostaje kreveta. Novi bolnički krevet košta između 6 i 8 tisuća kuna, pa nam ova donacija od 30 kreveta zaista znači jako puno – istakao je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki koji se zahvaljuje tvrtki Color transporti koja je organizirala prijevoz iz Njemačke.

Ravnatelj Višaticki pozvao je sve one građane i obitelji koji imaju nekoga od bolesnika u obitelji da se jave Palijativnoj skrbi u Domu zdravlja. – Netko možda i pozna neku baku i didu kojima je potreban ovakav bolnički krevet za bolju skrb, jer teško je zapravo i pomagati nekome tko leži na kauču, a nepokretan je ili slabo pokretan i teško mu je pružiti zdravstvenu skrb i liječenje. Mi ćemo organizirati i transport i sve što je potrebno da ovakav bolnički krevet dođe tamo gdje ga trebaju.

Koordinatorica Palijativne skrbi pri Domu zdravlja, Ana Čorak ističe da trenutno već imaju predbilježbe za 10 kreveta koje očekuju korisnici palijativne skrbi. – Trenutno na terenu imamo 80 kreveta, koje je naša posudionica do sada izdala. Ova pošiljka će upravo popuniti našu posudionicu, jer su nam kreveti upravo najpotrebniji. Ovakav krevet bolničkih standarda omogućuje najbolji pristup bolesniku i pružanje zdravstvene njege i kućne njege, prilagođeni nepokretnim i slabije pokretnim bolesnicima.