Petak, 30 Kolovoz 2019 07:38

Održan radni sastanak župana Tomaševića s ministrom uprave Malenicom

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije održan je radni sastanak radi nove reformske mjere Vlade RH koja se odnosi na povjeravanje poslova Ureda državne uprave županijama. Na radnom sastanku sudjelovali su ministar uprave Ivan Malenica, državna tajnica Josipe Rimac, župan Alojz Tomašević, njegovi zamjenici Vedran Neferović i Željko Jakopović, pročelnici županijskih odjela te predstojnica Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji Olivera Baričević i njeni suradnici.

- Radi se o reformskoj mjeri koja je pripremana zadnjih nekoliko mjeseci. Pravni temelj je novi Zakon o sustavu državne uprave te 66 posebnih zakonskih propisa koji će biti donijeti do kraja ove godine kako bi se od 1. siječnja sljedeće godine poslovi državne uprave obavljali u okviru županija na jedan učinkovitiji način. Sredstva za obavljanje tih poslova osigurana su u državnom proračunu u iznosu od 350 milijuna kuna na razini Republike Hrvatske, a temeljni akt kojim će se regulirati međusobna prava i obveze sporazum je o prijenosu državnih službenika u sastav Županije, čime oni postaju službenici i namještenici u lokalnoj samoupravi, kao i prijenos imovine i drugih sredstava – rekao je ministar Malenica.

Predstojnica Ureda državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji Olivera Baričević naglasila je kako je suradnja sa županijom uvijek bila vrlo kvalitetna te je uvjerena kako će u siječnju 2020. novi ustroj profunkcionirati na propisani način.

- Nakon gotovo 20 godina jednog modela koji je bio u vidu dekoncentracije poslova državne uprave koji su se obavljali od strane Ureda državne uprave i državnih službenika na terenu, pristupa se prvom koraku jedne decentralizacije u kojoj će se svi poslovi koje su uredi državne uprave radili povjeriti županijama – naglasila je predstojnica Ureda državne uprave Olivera Baričević.

Župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom.

- Županija i državna uprava ponovo postaju jedno tijelo, zajedno djelujemo na dobrobit građana, a to je ključ svake reforme. Više neće biti preklapanja poslova, a svaki djelatnik bit će zbrinut na zadovoljavajući način. Ovo je jedna od onih decentralizacija koje mi župani predlažemo Vladi RH. Riječ je o opsežnom poslu, ali naši građani će dobiti kvalitetnije usluge za koje plaćaju porez i biraju nas – rekao je župan Alojz Tomašević.