Ponedjeljak, 19 Kolovoz 2019 12:50

Sanacija kanalizacijske mreže na Trgu Svetog Trojstva u Požegi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - U sklopu preventivnog održavanja i snimanja postojećeg sustava javne odvodnje Tekija d.o.o. je u 2018. godini naručila snimanje kanalizacijske mreže CCTV inspekcijskom kamerom na Trgu Svetog Trojstva koja je utvrdila tjemene pukotine na spojevima cjevovoda i infiltraciju podzemnih voda.

Kanalizacija predviđena ovom sanacijom prvi put je kartirana i zabilježena 1914.g. od strane "gradskog inžinira" Vjekoslava Čejke iako Julije Kempf u Monografiji "Požega" iz 1910. godine već spominje izgrađenu kanalizaciju u tom dijelu grada. Građena je od betonskih cijevi Ø 400 i Ø500, a pruža se od Gradske kuće pokraj Gradskog muzeja pa do Cehovske ulice.

Zbog velikih dubina kanalizacije od oko 3,5m, te mnoštva drugih instalacija i blizine temelja starih kuća, procijenjeno je da bi standardnu metodu iskopa postojećih cijevi i ugradnje novih trebalo zamijeniti modernijom tehnologijom sanacije bez iskopa tzv. CIPP metodom (Cure in Place Pipe). Ovom metodom se cijev od netkanog poliesterskog filca debljine 10 mm impregnira i premazuje zaštitnim slojem polipropilena te se komprimiranim zrakom upuhuje kroz postojeću cijev da bi se završno vodenom parom na temperaturi od oko 130 °C izazvala kemijska reakcija i otvrdnjavanje polipropilenskog premaza što u konačnici čini novu cijev zalijepljenu na stijenke postojeće kanalizacijske cijevi. Spojevi postojećih kanalizacijskih priključaka na toj dionici cjevovoda se naknadno prolaskom kroz cijev specijalnog robota s rezačem i kamerom izrezuju te ponovno stavljaju u funkciju.

Nakon sanacije Županijske ulice (jajoliki profil 500/750 u dužini 357m), te Florijanove i Ulice Kamenita vrata (jajoliki profil 600/900 i 1050/750 u ukupnoj dužini 335m) navedenom metodom bez iskopa, Trg Svetog Trojstva treći je po redu zahvat ovakvog tipa u Požegi čime će se zaokružiti kompletna sanacija i obnova kanalizacije u užoj gradskoj jezgri.

Ukupna duljina sanacije iznosi 294,70 m podijeljenih je u 4 dionice (I. dionica BC 400 L= 120m, II. dionica BC 400, L= 81m, III. dionica BC 300, L=44m i IV. Dionica BC 300, L= 50 m). Ugovorena vrijednost radova iznosi 576.474,10 kn + PDV te se kompletno financira iz vlastitih sredstava Tekije d.o.o. Trajanje radova se procjenjuje na 14 radnih dana, a izvodi ih zajednica ponuditelja Goran i Zoran d.o.o. iz Solina i Komunalije Hrgovčić. d.o.o., iz Županje.

Autor: Krešimir Prpić, dipl.inž.građ.