Petak, 17 Svibanj 2019 09:14

Nagradom od 1000 kuna za svaku udomljenu životinju, mnogi četveronošci s pakračkog područja pronašli sretni dom i novi život

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

IZNIMNA AKCIJA UPRAVE GRADA PAKRACA NA ČELU S GRADONAČELNICOM ANAMARIJOM BLAŽEVIĆ - 

PAKRAC - Gotovo da nema gradske sredine u Hrvatskoj koja na više ili manje učinkovit način nastoji riješiti problem napuštenih životinja, u prvom redu pasa i mačaka u svojoj okolini. Kako je cilj Grada Pakraca i njegove uprave ovo važno komunalno pitanje rješavati na što kvalitetniji način za budući život napuštenih životinja, prije četiri mjeseca pokrenuta je intenzivna suradnja s građanima.

- Kako bi napuštenim četveronošcima pronašli siguran, udoban dom te prije svega vlasnike koji će se o njima odgovorno brinuti, krenuli smo u akciju njihovog zbrinjavanja s ulica Pakraca, a koja se pokazala iznimno dobrom i korisnom – kako po naše sugrađane, tako i po napuštene životinje. Iznosom od 1000 kuna nagradili smo svakog žitelja Pakraca, ali i one izvan grada, koji su udomili napuštenu životinju, u prvom redu psa. Uz ovaj poticaj, osiguravamo potporu udomiteljima u izgradnji budućeg doma za napuštenu životinju, nabavku hrane, kao i podmirenje ostalih troškova koji mogu novom vlasniku nastati zbog zbrinjavanja pasa – približila je ovu hvale vrijednu akciju Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Odaziv na ovu akciju pomoći pakračkim četveronošcima bio je iznimno pozitivan. Od početka akcije do danas udomljena su 22 psa koja su bila privremeno zbrinuta u Skloništu za životinje Bučje, koji u tu svrhu posluje na području Pakraca, iako se brinu i za pse lutalice ulovljene i na području susjednih gradova.

- Polovica udomljenja koja su se dogodila kroz ovu našu akciju došla je kroz program Grada Pakraca nagrađivanjem udomljenja, dok je druga polovica bila je udomljenje putem udruga za zaštitu životinja s kojima surađujemo i kvalitetno pronalazimo novi dom napuštenim životinjama. Ujedno na službenoj internetskoj stranici Grada Pakraca imamo javno dostupnu evidenciju pasa ulovljenih na području grada, a koji se nalaze privremeno zbrinuti u Skloništu, kao i podatke o psima koji su udomljeni, odnosno onima koji tek čekaju svoju novu obitelj – pojasnila je gradonačelnica Pakraca.

Nakon ulovljenja, psima se provjerava imaju li mikročipove, te nakon utvrđivanja podatka imaju li ili ne vlasnika, psi se o trošku Grada Pakraca  mikročipiraju, cijepe, steriliziraju (kastriraju) te se njihovi podaci i fotografije objavljuju na internetskim stranicama Skloništa i Grada Pakraca.

- Važno je napomenuti da svaki novi udomitelj, kojeg Grad Pakrac nagrađuje, potpisuje ugovor kojim se štiti životinja na način da su propisani uvjeti postupanja i brige o njoj kao i svih obaveza udomitelja, zabrane vezivanja i neprikladnog smještaja. Ugovorom su definirana i prava kontrole bez prethodne najave koju obavljaju djelatnici pakračke Gradske uprave ili ovlaštene veterinarske službe spram udomljene životinje, te utvrđivanja pridržavanja svih navedenih odredbi. Čitačem mikročipa, kojeg Gradska uprava posjeduje, na licu mjesta se utvrđuje identitet svake životinje kojoj se pristupi na provjeru. S obzirom na dosadašnja iskustva s udomljenjima pasa, nadamo se da će one utvrditi samo ono najbolje - udomljenje iz ljubavi prema psima – jasna je gradonačelnica Pakraca.

U 2019., uz neudomljene pse iz prošle godine, u Skloništu je zbrinuto samo 7 pasa koji čekaju nove vlasnike, a zahvaljujući ovoj aktivnosti gradske uprave, iz koje poručuju da su sretni s ostvarenim uz najavu da s provedbom akcije neće stati dok god postoji i samo jedan pas u skloništu kojemu se može pomoći.

udomljavanje Pakrac

Darko Miletić, inače pokretač ove mjere, ujedno i zaposlenik gradske uprave koji radi na provođenju programa, dodaje kako su još četiri predmeta u postupku. Da mjera daje rezultate ukazuje podatak da je u ta nepuna tri mjeseca već sada udomljavanje višestruko uvećano. Naime, prema iskustvima iz prethodnih godina u Hrvatskoj je godišnje iz skloništa na Bučju udomljeno je tek nekoliko pasa, a svi ostali u Njemačkoj.

Kroz tih 13 postupaka novi dom je na području Pakraca pronašlo ili će ga uskoro dobiti sedam pasa, dok su ostali udomljeni u Lipiku, Okučanima i Kaptolu. Miletić ne misli da je povećan interes za udomljavanje pasa iz skloništa na Bučju isključivo odraz te materijalne stimulacije od tisuću kuna već da je ono prvenstveno posljedica veće posvećenosti tom problemu u medijima.

U skloništu na Bučju je trenutno 49 pasa, a nekoliko ih je još u karanteni. Od tog broja sedam je „pakračkih“, odnosno  njihov trošak podmiruje pakrački proračun, a još dva „pakračka“ su u karanteni. Ostali su iz jedinica lokalne samouprave s kojima Veterinarska stanica Pakrac ima potpisan ugovor o obavljanju tih poslova, a to su sve JLS naše županije (osim Kutjeva), te Daruvar, Đulovac, Cernik, Stara i Nova Gradiška i Jasenovac. Lani je Grad Pakrac temeljom zakonske obveze, iz proračuna na ime skrbi za napuštene pse sa svog područja (hvatanje, hranjenje, čipiranje i zdravstvena skrb) izdvojio oko 180.000 kuna.

Psi koji su trenutno u skloništu u Bučju i koje je moguće udomiti, starosti su od 8 mjeseci do 3 godine i veličine od 6 do 30 kilograma. Izgled i najosnovniji podaci o psima mogu se vidjeti na mrežnim stranicama skloništa  http://skloniste-pakrac.com

Potencijalni udomitelji pasa na Bučju mogu vidjeti pse svakog radnog dana od 11 do 15 sati i subotom od 7 do 9, ali je radi mogućeg odlaska zaposlenika na teren poželjno da se najave na mobitel 099 44 11 019. Krajem ovog tjedna 14 će ih biti ponovo udomljeno u Njemačkoj.

Psima u skloništu ne prijeti eutaniziranje jer je od jeseni 2017. godine na snazi zakon kojim je to zabranjeno što je i bio razlog smanjenog interesa udruge iz Njemačke za udomljavanje pasa iz Hrvatske. No, ističu u Veterinarskoj stanici Pakrac, na Bučju je oduvijek primjenjivana praksa „no kill“, bez prava na eutanaziju.