Petak, 22 Ožujak 2019 08:56

Informiranje i senzibiliziranje građana o održivom odlaganju i gospodarenju otpadom

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

ODRŽANA JAVNA TRIBINA ZA GRAĐANE GRADA POŽEGE „EDUCIRAJ – RECIKLIRAJ“ -

POŽEGA – Grad Požega je u Velikoj dvorani HGK organizirao javnu tribinu za sve zainteresirane građane s ciljem da se upoznaju, informiraju i senzibiliziraju o održivom prikupljanju, odlaganju i gospodarenju otpadom. Javnu tribinu vodio je Danko Fundurulja, stručnjak s područja održivog gospodarenja otpadom.

Sve posjetitelje tribine pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić istakavši u uvodu slijedeće: Smisao ovog projekta pod nazivom „educiraj – recikliraj“ je informirati građane na kojim mjestima i na siguran način mogu zbrinuti svoj otpad, od kojega će se dio moći reciklirati i ponovno uporabiti. Moramo shvatiti da sve nije otpad, nešto je i sirovina za nekoga.

Tom upotrebom svakako čuvamo naš okoliš, a na to nas obvezuju i propisi EU. Mi ovdje pomažemo svim ljudima koji žele na taj način odvajati i zbrinjavati svoj otpad, da on ne završi u prirodi, jer nam otpad u prirodi radi velike štete. Kroz zagađenu vodu, kroz zagađenu hranu samo trujemo samo sebe. Ove godine preko našeg Komunalca Požega podijeli ćemo i žute kante za prikupljanje plastike. Već od ranije naši građani imaju plave kante za prikupljanje papira. Onaj otpad koji građani stavljaju u zelene kante plaćaju, dok se ovaj drugi odvozi besplatno. Isto tako građani će od 01. travnja moći u Reciklažnom dvorištu također moći dovesti i besplatno odložiti 32 vrste raznog otpada iz svojih kućanstava – istakao je gradonačelnik Puljašić koji poziva građane da na e bacaju otpad u okoliš, jer sada ga mogu potpuno besplatno odložiti. Naravno da napominje da će se prema onima koji se ne budu pridržavali toga i svoj otpad odlagali u okoliš ići sa strogim mjerama i kaznama.

Građanima su istaknuti koristi koje dovodi odvojeno odlaganje otpada, njegovo recikliranje i kasnija upotreba sirovina, načini kućnog kompostiranja koje će građani grada Požege moći dobiti ako iskažu potrebu za posudama za kompostiranje, načini i prednosti odvojenog prikupljanja otpada, posebno financijski, jer će se plaćati samo količine odvezenog otpada iz zelenih kanti, koje trebaju biti što manje. Na tribini se govorilo i o tome kako spriječiti nastanak velikih količina otpada u kućanstvima, štetnosti divljih odlagališta, smanjenju ukupnih količina otpada koja se odlažu na odlagališta, kako stojimo u RH prema europskim zemljama po količinama otpada koji proizvedemo, kako ćemo postići norme koje nam propisuje EU, te o obnovljivim izvorima energije i održivom korištenju prirodnih resursa.

Kako su na tribini bili i članovi udruge gluhih i nagluhih osoba, cijelo predavanje prevođeni je na znakovni jezik jer je bitno da svi segmenti društva saznaju kako se ponašati u budućnosti s našim otpadom.