Srijeda, 13 Ožujak 2019 09:10

Stanovnici Mokreša proslavili prolazak asfalta kroz selo

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

SAMO DA NAM JE ASFALT U SELU POŽELJELA JE 2017. ANITA NEKIĆ, NAJUZORNIJA SEOSKA ŽENA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

MOKREŠ – Konačno je prošao i asfalt kros selo Mokreš, još jedno od sela u općini Čaglin koje ostaje sve praznije, mladi su odavno otišli. Ostalo je još samo nekoliko kuća s djecom i mladima, većinom staračko stanovništvo. A mogućnosti ima na pretek, ekološka poljoprivreda, nezagađena zemlja, ekološko voćarstvo, ekološko stočarstvo, ekološko pčelarstvo, samo su neke od mogućnosti koje pruža ovaj nezagađeni kraj, jer industrije niti zagađivača nema na kilometre. Treba tim stanovnicima pružiti još jednu šansu za razvoj i povratak u selo.

- Samo da mi je asfalt u mom selu Mokreš, moj OPG bi sigurno bolje radio, došao bi mi netko po moj med i proizvode od meda, po moj ovčji i kozji sir, uredili bi i kušaonicu za med i sireve, pripremili za turiste jedan boravak u prirodi na našem imanju, našem ribnjaku. Imamo zdravu hranu, ali do nas se teško dolazi i to je problem, jer sve naše proizvode moramo voziti po sajmovima da bi ih prodali – poželjela je Anita Nekić, najuzornija seoska žena Požeško-slavonske županije kada je 2017. godine sudjelovala na natjecanju za najuzorniju seosku ženu Hrvatske. Njen OPG danas ima u uzgoju oko 200 ovaca i koza, 90 košnica za pčele, ribnjake, a ratarstvom se bave i proizvode hranu za svoju stoku.

No kako danas kaže: - Nisam mogla niti sanjati da će se moja želja tako brzo ostvariti. Sretna sam i presretna, evo priredili smo i ručak i pečeno janje za radnike. Sretna su i moja djeca, jer evo Dora je jedva čekala da se može konačno voziti na rolama i koturaljkama ispred svoje kuće – kaže Anita koja sada sigurno ide dalje sa svojim ulaganjima, a to je kušaonica i proširenje sirane.

Modernizaciju ceste u selu Mokreš, duge od glavne ceste gotovo kilometar, organizirala je i financirala općina Čaglin iz svojih sredstava. – Upravo je završena jedna dionica županijske ceste koju je financirao ŽUC Požeško-slavonske županije prema selu Jezero, koja prolazi kraj sela Mokreš. Oni bi se sada s prašine i blata uključivali na asfalt, pa smo željeli i tim stanovnicima osigurati asfalt kroz selo. Posebno stoga što u selu koje je iseljavano niz godina, ima još nekoliko mladih obitelji koje moramo zadržati u ovom ruralnom prostoru. No i vraćaju se neki, sve više se u selu uređuje vikendica, a i vraćaju se ljudi koji su davno odselili, pa dolaze ovdje u čarobnu prirodu uživati umirovljeničke dane – istakao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, koji je u proračunu pronašao 400 tisuće kuna i osigurao i Mokrešanima asfalt kroz selo.