Srijeda, 06 Ožujak 2019 11:55

S obnovom vrijednom 1,6 milijuna kuna uštede od 54% za energiju

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KREĆE ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE DRUŠTVENOG DOMA DERVIŠAGA KROZ PROJEKT EU I SREDSTVIMA GRADA POŽEGA - 

POŽEGA – Najavljeno je pokretanje radova na još jednom energetskom projektu na području grada Požege koji se sufinancira iz sredstava Europske unije, Europskog fonda za regionalni razvoj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gradonačelnik grada Požega Darko Puljašić istakao je da su neki društveni domovi u prigradskim naseljima već energetski obnovljeni, a da se projekti obnove pokreću i u drugim društvenim domovima. – Kako smo i rekli, sustavno prijavljujemo sve naše domove na projekte i građevine koje imaju potrebu da se energetski obnove. Red je došao i na Društveni dom u Dervišagi, uskoro kreće obnova i Doma u Mihaljevcima, te obnova Sportske dvorane Sokol u Požegi. Uređujemo Požegu ravnomjerno i one objekte koji će biti u punoj funkciji i gdje će novac koji grad Požega sufinancira doći do apsolutnog korištenja za sve građane, koji će u tim objektima imati kvalitetu koja je sukladna vremenu u kojem živimo. Ovdje dobivamo preko 50% uštede energenata, čime ne samo štedimo nego i čuvamo okoliš.

Projekt energetske obnove zgrade Društvenog doma Dervišaga vrijedan je 1,6 milijuna kuna od kojih je sufinanciranje sredstvima EU 950 tisuća kuna, dok ostala sredstva financira grad Požega. Projekt traje 24 mjeseca, radove izvodi tvrtka Fenix-PVC-ALU iz Požege a projektom će se postići energetska ušteda na godišnjem nivou za 54% te će se iz energetskog razreda F objekt svrstati u energetski razred C.

- Ulaganje u uređenje objekta društvene građevine u Dervišagi s ciljem smanjenja potrošnje energije i energetskih ušteda, što će dovesti do racionalnijeg i ekonomičnijeg utroška energije. Planirana je zamjena postojeće stolarije ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova građevine, povećanje toplinske zaštite za strop prema negrijanom tavanu građevine, povećanje toplinske zaštite za kose krovove iznad grijanog prostora. Kroz radove će se objekt prilagoditi s pristupom za osobe s invaliditetom – istakao je voditelj projekta Dario Colle ureda za EU integracije grada Požega. (AGM Kruna)