Breadcrumbs

Ponedjeljak, 04 Ožujak 2019 09:14

U Pakracu je "Mimohodom pobjednika" obilježena 28. obljetnica početka obrane Republike Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA U HRVATSKOJ -

PAKRAC - Ulicama Pakraca u subotu 2. ožujka održan je „Mimohod pobjednika“ u kojem su,u nepreglednoj koloni, sudjelovali brojni sudionici tadašnjih turbulentnih događanja, pristigli iz raznih dijelova naše domovine, na čelu s predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindom Grabar – Kitarović.52889990 2681826881832399 3227689724197994496 o

Bio je ovo središnji čin obilježavanja dvadeset i osme godišnjice napada na Policijsku postaju Pakrac što se smatra prvim oružanim sukobom hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima koji su 1991. godine razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju, taj događaj se ujedno uzima kao početak Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, odnosno kao početak obrane voljene nam domovine.

Prije povorke gradskim ulicama u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudionici mimohoda i visoki uzvanici predvođeni Predsjednicom Republike prisustvovali su svetoj misi za sve poginule i umrle branitelje koju je predvodio dr. sc. Marijan Franjčić, danas kanonik Zagrebačke nadbiskupije, a nekad pakrački župnik u periodu od 1983. do 1993. godine. Netom prije samog početka euharistijskog slavlja, današnji pakrački župnik msgr. Matija Juraković pozdravio je uvažene goste, a napose predsjednicu Grabar – Kitarović kao prvu predsjednicu Republike Hrvatske koja je došla u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu prisustvovati svetoj misi.

„Mimohod pobjednika“ započeo je ispred pakračke župne crkve i završio ispred 52952644 2681824865165934 3892688822126772224 oPP Pakrac, odnosno na prostoru pakračke gradske tržnice gdje su predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović te izaslanici Vlade RH i Sabora RH, kao i predstavnici organizatora, Požeško – slavonske županije i pakračke gradske vlasti održali prigodne govore.

Prije svečanog programa na Rimokatoličkom groblju u Pakracu ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima vijence i lampione položili su predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i predstavnici sudionika događanja 1./2. ožujka 1991. godine, zatim su zajednički vijenac ispred križa na Rimokatoličkom groblju položili u ime Republike Hrvatske predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, Josip Đakić, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Počast poginulim braniteljima odali su i predstavnici Požeško-slavonske i Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i čelnici gradova Pakraca, Lipika, Bjelovara, Požege, Križevaca, Virovitice i Garešnice te na kraju zajedničkim vijencem počast su odale i sve braniteljske udruge.

Svečani program obilježavanja 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj na pakračkoj gradskoj tržnici započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.aktualnolight elementi6457slika4

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević prva se obratila svečanom skupu i tom je prilikom iskazala ponos i čast što se ovog trenutka nalazi na čelu Pakraca, grada povijesti i grada heroja. Također je zahvalila Udruzi hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika na čelu s Miroslavom Ivančićem što već deset godina organizira ovo značajno obilježavanje. „Zadnjih smo dana mogli čuti puno o domoljublju. Kažu da je domoljublje osjećaj ljubavi prema svome narodu i sebi, ali isto tako taj osjećaj ne smije vrijeđati druge narode i tuđe domoljublje. Zato vas pozivam da kad odete Pakraca prenesete svojoj djeci domoljublje, prenesete istinu o Domovinskom ratu kako bi taj trag ostao zauvijek.“, rekla je gradonačelnica Pakraca.

U ime Požeško-slavonske županije okupljenima se obratio zamjenik župana Vedran Neferović. „Hrvatski građani, stanovnici Pakraca i susjednih mjesta te 1991. godine nisu imali izbora. San o Hrvatskoj nije mogao biti ostvaren bez rata u kojem su mnogi branitelji, policajci koji su u to vrijeme pružili prvi otpor, ostavili svoju mladost i zdravlje. Zahvaljujući vama danas živimo u miru, a ovakvi događaji neka nam budu opomena da se više nikada ne ponove te da budućnost, uz puno odgovornosti i puno rada, nastavimo graditi u zajedništvu.“

Hrvatski branitelj i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH Zoran Maras, inače sudionik ovih događanja iz ožujka 1991., podsjetio se svega proživljenoga, a tom je prilikom govorio i o svemu onome što hrvatski branitelji žele i osjećaju, kao i njihovom položaju u današnjem hrvatskom društvu.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova RH i glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da se nova, drugačija povijest Republike Hrvatske počela pisati upravo ovdje u Pakracu. „Ovdje smo postali svjesni da je rat naša realnost, ono neizbježno. Hrvatska policija bila je jedina institucija spremna da pruži organizirani otpor pobunjenim Srbima potpomognutim pripadnicima JNA.“, kazao je glavni ravnatelj policije posjetivši kako je predsjednica RH upravo zbog toga prošle godine odlikovala Policijsku postaju Pakrac.

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH istaknuo je da bez Pakraca ne bi bilo ni Hrvatske, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, obraćajući se sudionicima tih ratnih zbivanja kazao kako je ovdje srušen mit o velikoj Srbiji s granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag. „Pakrac nikada nije pao, Pakrac je izdržao uz ogromne žrtve, uz ogromna razaranja, kao drugi grad poslije Vukovara. Da, ovdje se branila sloboda i demokratski ustroj Republike Hrvatske.“, kazao je Đakić. „Ovdje postoji vođa pobune. Ovdje postoji onaj koji je zapovijedao tada s razoružavanjem hrvatske policije. Ovdje je živ onaj koji je bio alfa i omega u zapadnoj Slavoniji i SAO Krajini. I to moramo izgovoriti i ne smijemo sakrivati i stavljati pod tepih. Svi dokumenti jasno govore tko je odgovoran za sve žrtve, tko je odgovoran za rat na ovim prostorima. I nema abolicije, nema zakona po kojima bi on mogao slobodno hodati. O tome moraju voditi brigu državne institucije. Moraju privesti pravdi odgovorne za sve žrtve u Pakracu. Pravda mora biti jednaka za sve. Istina mora biti prije svega.“, zaključio je zastupnik Đakić, zasluživši veliki aplauz okupljenih.

aktualnolight elementi6457slika5Uslijedilo je i obraćanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

„Iznimno sam ponosna što mogu s vama obilježiti ovaj važan povijesni dan obrane Grada Pakraca, dan koji je u našoj povjesnici upisan kao početak Domovinskog rata. Pozdravljam sve branitelje Pakraca, posebice pripadnike MUP-a koji su tih dana sudjelovali u oslobađanju policijske postaje. Zapadna Slavonija je bila u rano proljeće 1991. godine strateški važan dio naše obrane. To je znao i velikosrpski agresor koji je napadom na Pakrac, Lipik i druge gradove na osovini do Virovitice želio rascijepiti Hrvatsku i slomiti. Prvi teret obrane tada je pao na hrvatsku policiju koja je tih dana pokazala neslomljiv duh hrvatskog naroda i odlučnost hrvatskog državnog vodstva da zaustavi velikosrpsku agresiju. Obranili ste tada i Pakrac i druge gradove na toj strateškoj osi naše obrane. I ne samo to. Upravo na ovom području oslobođena su prva sela, a Lipik je naš prvi oslobođeni grad.“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović, naglasivši da je upravo 1991. godina bila najteža, ali i ključna godina.

„Uloga pripadnika MUP-a bila je od nemjerljive važnosti, stoga zahvaljujem svim braniteljima koji su se tada u postrojbama policije hrabro suprotstavili nemjerljivo snažnijem agresoru.“, kazala je predsjednica dodavši da je zbog toga odlikovala Policijsku postaju Pakrac i pokrenula inicijativu za ustanovljenje medalja „Zapadna Slavonija“ koju trebaju dobiti svi branitelji koji su sudjelovali u borbama na ovim bojištima, pri čemu je pobrala ovacije prisutnih.

Predsjednica je naglasila i važnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u stvaranju naše države i svim izvojevanim pobjedama. „Pobjeda u Domovinskom ratu čista je kao suza majki i žena nad svojim poginulim i nestalim sinovima i muževima. Čista je kao naše divno nebo i modro more. Čista je kao što je čista naša narodna duša koja se nije dala zatrovati osvetom i mržnjom.“ , rekla je, ustvrdivši da je upravo Domovinski rat temelj moderne hrvatske države i našeg narodnog zajedništva.

Nakon svečanog programa, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović položila je cvijeće i lampion kod spomenika ispred PP Pakrac koji je podignut u trajno sjećanje svim poginulim hrvatskim policajcima u Pakracu.

Tekst/foto: compas.hr