Srijeda, 30 Siječanj 2019 09:16

Novi način upuhivanja zraka u mramorne i biserne kade osigurava učinkovitije hidroterapije

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

SPECIJALNA BOLNICA LIPIK VLASTITIM ULAGANJEM I INOVACIJOM DO KVALITETNIJIH TERAPIJA I NOVIH UŠTEDA -

LIPIK – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik vlastitim investicijama od 320 tisuća kuna uz primjenu inovacije njihovog djelatnika, uspjela je značajno osigurati učinkovitije hidroterapije, smanjiti česte kvarove u sustavu, smanjiti buku prilikom hidroterapija i smanjiti potrošnju električne energije. Svečanosti otvorenja novog sustava upuhivanja zraka u mramorne i biserne kade nazočili su uz brojne djelatnike bolnice, Upravno vijeće bolnice, ravnatelj bolnice Darko Kelemen, dogradonačelnik Slobodan Katunar, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović.

- Investicijom nazvanom „upuhivanje zraka u mramorne i biserne kade“ vrijednom gotovo 320 tisduća kuna postigli smo kvalitetnije i učinkovitije procese hidroterapije u mramornim i bisernim kadama. Dosadašnji elektromotori, kao pokretači ove vrste hidroterapije, koji su godinama bili privremeno rješenje, i koji su nam godinama na neki način „zagorčavali“ život, stalnim bučanjem, trganjem i problemima u nabavi, zamijenjeni su kompresorom i sustavom cijevi kao trajnim i kvalitetnim rješenjem. Projekt upuhivanja zraka samo je dio većeg projekta sanacije Mramornih kupki, najljepše bolničke zgrade i simbola lječilišta – rekao je ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik Darko Kelemen te dodao kako je radove izvela tvrtka Vios iz Lipika, zahvalivši pri tome i drugima koji su tome dali svoj obol – projektantskom uredu iz Zagreba te Konzervatorskom uredu u Požegi – ispostavi Pakrac i Uredu za gospodarstvo i graditeljstvo Pakrac.

- Ovaj projekt je jedan od manjih projekata kojeg provodimo u ovom investicijskom ciklusu. Već u proljeće, treću godinu za redom nastavit ćemo s radovima u Fontani, ovaj put sanacijom, rekonstrukcijom, obnovom i potpunim opremanjem šest jednokrevetnih soba. Time ćemo i ove godine podići na višu razinu kvalitetu smještaja koji nudimo. Orijentiranost na kvalitetu vidljiva je i u tržišnim prihodima koji su 2018. godine bili rekordni, u stalnom porastu kad gledamo period od 1991. godine, ali i veći za 13% u odnosu na 2017. godinu. Danas prihod od tržišta i ostalih izvora, van državnog proračuna i HZZO-a iznosi preko 6,5 milijuna kuna i sudjeluje s 21% u ukupnom poslovnom prihodu bolnice – naglasio je Kelemen te istaknuo odličnu suradnju Spec. bolnice za med. rehabilitaciju Lipik s Gradom Lipikom i Požeško-slavonskom županijom kao osnivačem bolnice u kapitalnom projektu „Terme Lipik“.

- Centralno upuhivanje zraka u hidromasažne kade još je jedan dokaz da naša ustanova, ne samo da prati novu medicinsku tehnologiju već i sama pronalazi primjenjiva rješenja kako bi poboljšala uvjete rada i kvalitetu usluge za svoje korisnike. Ovaj sustav centralnog upuhivanja zraka jedinstven je u RH, a ideja je potekla od voditelja naše Tehničke službe Milana Ristića – kazao je glavni fizioterapeut Ivan Žilić, dodavši kako novi sustav centralnog upuhivanja donosi veću kvalitetu usluge zbog niže razine buke, energetski je povoljniji i cijena održavanja je znatno niža.

Predsjednik bolničkog Upravnog vijeća i lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar istaknuo je značaj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju kao najvažnije ustanove na području Grada Lipika, napomenuvši kako svako ulaganje u nju ima iznimnu važnost za Grad Lipik te dodavši kako su za to zaslužni i stručni i vrijedni bolnički djelatnici.
Lipički gradonačelnik Vinko Kasana pohvalio je važnost ove investicije istaknuvši da se konzistentnim radom uvijek ide naprijed. Također je istaknuo i važnost projekta „Terme Lipik“, čija sveukupna vrijednost iznosi šezdesetak milijuna kuna, a koja će na svojevrstan način promijeniti i doprinijeti ljepšem izgledu Lipika. Podsjetio je i na činjenicu da je Lipik grad koji je u 2017. godini povukao najviše sredstava iz fondova Europske unije po glavi stanovnika, kazavši kako će se u 2019. godini provoditi petnaest različitih projekata vrijednih preko 150 milijuna kuna, a za što je zaslužna i izuzetno dobra suradnja s Vladom RH.

- Kad govorimo o Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik, svaka investicija i inicijativa koja dolazi iz same ustanove za poboljšanje usluga prema pacijentima je izuzetno važna i vidi se da postoji jedan razvojni plan koji nije izoliran. On je naslonjen i na projekte Grada Lipika koji se rade u vezi promocije lječilišta i zdravstvenog turizma, a ujedno i same Požeško-slavonske županije – rekao je dožupan Vedran Neferović te dodao kako je ovo jedan dio mozaika investicija kojima se podiže kvaliteta usluga za pacijente i cjelokupno stanovništvo naše županije, ali i šire.