Četvrtak, 13 Prosinac 2018 11:26

Interpretacijski centar Terra Panonica

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČETNA KONFERENCIJA NOVOG PLETERNIČKOG TURISTIČKOG PROJEKTA - 

PLETERNICA - Grad Pleternica nositelj je projekta Interpretacijskog centra Terra Panonica. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 24.718.714,00 kuna, dodijeljena su sredstva u iznosu od 19.617.772,61 kuna. Projekt se provodi 47 mjeseci. Partneri projekta su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško–slavonske županije i Turistička zajednica Grada Pleternice.

Projektom Terra Panonica revitalizirati će se infrastruktura za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. Projekt će direktno doprinositi pokazateljima te će u sklopu projekta biti izgrađen Interpretacijski centar, multimedijalna dvorana, izložbeni prostor, poučne staze, sustavi evidentiranja posjetitelja, te održane edukacije ciljnih skupina te ostale aktivnosti koje ovaj projekt čine održivim u budućnosti.

Prirodna baština Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije biti će temelj za razvijanje društvenog života koja će se temeljiti na edukacijama, terenskim posjetima, otvorenim danima, uspostavljanju volonterskih akcija u prirodi i slično. Sve navedene aktivnosti direktno i indirektno će poboljšati turističku ponudu Grada Pleternice i Požeško-slavonske županije što će rezultirati većim brojem dolazaka u Pleternicu.

Sudionike početne konferencije koja je održana u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica pozdravila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, te tom prilikom istakla: - Ovaj projekt prvenstveno je usmjeren razvoju turizma i baštine. Kroz projekt ćemo revitalizirati i obnoviti našu derutnu kino dvoranu i kojoj se zbog dotrajalosti zadnjih godina zapravo ništa mnije ni događalo. Ovim projektom Pleternica će dobiti novi prostor kakav zaslužuje. Dobit ćemo dvoranu sa 255 sjedećih mjesta, a koristit ćemo ga za predstave dječjih vrtića i škole, brojnih udruga koje djeluju na području grada, izložbe, kazališne predstave, filmove i animirane filmove, edukacije, radionice i dr. Bitno je da smo za taj projekt dobili sredstva Europske unije, jer sredstvima iz našeg proračuna to nebi nikada napravili. Već negdje u 6. mjesecu sljedeće godine moći ćemo koristiti tu našu multimedijalnu dvoranu, ne samo za zabavu, nego i za poslovne konferencije, poslovne seminare i gospodarstvenike.

eulenta