Subota, 15 Rujan 2018 11:04

Požeška bolnica kao svijetli primjer zdravstvene ustanove kreće u temeljitu obnovu nakon 37 godina: “Postojeće zgrade dobit će nove ovojnice, vanjsku stolariju i led rasvjetu”

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Za projekte od značaja za razvoj Opće županijske bolnice Požega u višegodišnjem periodu, na zadnjoj sjednici Skupštine Požeško-slavonske županije toj je zdravstvenoj ustanovi dana suglasnost za zaduživanje do 20 milijuna kuna zbog sufinanciranja EU projekata izgradnje dnevne bolnice i energetske obnove zgrade. Riječ je o projektima čija je ukupna vrijednost daleko veća od predloženog kreditnog zaduženja, no još veća je njihova razvojna vrijednost.

Razloge potrebnog zaduživanja pojasnio je članovima – vijećnicima Županijske skupštine ravnatelj Opće županijske bolnice prof.dr.sc. Željko Glavić koji je naglasio kako je to pitanje razvoja bolnice a ne pitanje novaca.

-Županija to neće isplaćivati, bolnica će otplaćivati iz vlastitih sredstava. Županija je osnivač i vlasnik bolnice i stoga je suglasnost potrebna – rekao je obrazlažući potrebu zaduženja ravnatelj Glavić.

Naime, poznato je kako je novi dio bolnice izgrađen prije 37 godina, a nakon toga su bili samo manji zahvati sredinom 80-tih godina, a 2011. godine izgrađena je nova internistička poliklinika. Uz ulaganja u opremu, to je nimalo koloristična slika dosadašnjih ulaganja, no sada se otvorila mogućnost za novu stranicu u povijesti bolnice.

-Ovo su dva projekta, iako su odobrena sredstva za projektnu dokumentaciju i trećeg projekta koji je u završnoj fazi izrade. Ta tri projekta, računajući ukupnu cijenu koštaju oko 80 milijuna kuna. Bolnica godišnje ima vlastite prihode koji su izvan sredstava iz ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, 6 do 7 milijuna kuna vlastitih prihoda – 4,2 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, te iz drugih prihoda uz donacije. Ne možemo unaprijed s tim sredstvima računati ali iz tih se sredstava financira i dio ovih projekata. U prvom projektu koji smatram da je vrlo važan za razvoj bolnice 35 milijuna kuna odobreno bespovratnih sredstava za izgradnju objekta dnevne bolnice i opremanje. Za drugi projekt energetske učinkovitosti odobreno je nešto više do 21 milijun kuna. U okviru tog projekta sve će postojeće zgrade, njih pet, dobit će nove ovojnice, vanjsku stolariju i led rasvjetu. U tom drugom projektu već je odobreno bespovratnih 12 milijuna kuna, a za razliku od deset milijuna kuna idemo na još jedna natječaj, a ono što ne ostvarimo na tom natječaju ići će iz vlastitih sredstava – dodao je prof.dr.sc. Željko Glavić.

Riječ je o projektima čije je financiranje odobreno, a za projekt Dnevne bolnice, zahvaljujući županijskim službama, u rekordnom roku dobili su i građevinsku dozvolu. No, projekt Dnevne bolnice pruža mogućnost velikog razvojnog iskoraka u više segmenta, kaže ravnatelj Glavić.

-Tu i nastaje najveći dio financijske neizvjesnosti. Naime, mi smo “ugurali” i neke sadržaje koji možda nisu nužni za Dnevnu bolnicu ali su nužni za razvoj bolnice općenito. Tako smo u taj objekt planirali preko 600 kvadrata laboratorija, kompletna laboratorijska dijagnostika, transfuziološka, biokemijska- sve je na jednom mjestu. Treba reći da prostori koji se sada koriste, te laboratorije nikada nitko ne bi uspio akreditirati jer riječ je prostoru koji ne zadovoljava suvremene standarde i uvjete, a ovo je istog časa kada se završi pripremljeno za akreditaciju. O tome također treba razmišljati jer mi smo ušli u Europsku uniju i samo je pitanje koje godine ćemo morati akreditirati sve bolničke djelatnosti. Naravno, dodali i drugih sadržaja koji su nužni da budu uz tu dnevnu bolnicu i tu nastaje potreba za financiranjem iz vlastitih sredstava i razlika. Kolika će ta razlika biti teško je reći, mi ćemo najprije financirati iz vlastitih sredstava, iz tih 6-7 milijuna kuna. S druge strane postoji i niz mogućnosti da se i na natječajima pa i financiranjem iz ministarstva namakne dio sredstava. Dakle možda kredit nećemo uopće trebati, možda ćemo trebati pet ili 15 milijuna, ali ovo je okvir – pojasnio je dr. Željko Glavić.

Požeška bolnica svijetli je primjer po mnogo čemu u bolničkom sustavu države i zaslužuje priliku za razvoj i još višu razinu kvalitete.

-U Puli su sto milijuna eura uz jamstvo države, dakle kredita koji će se otplaćivati iz proračuna, gradi nova bolnica, Sisak gradi središnji paviljon bolnice tamošnja županijska skupština već je dala suglasnost na 40 milijuna kuna kredita, Bjelovar 90 milijuna kuna kredita za izgradnju centralnog dijela bolnice i da ne nabrajam – najzaduženije bolnice u Hrvatskoj, namjerno sam spomenuo tri koje spadaju među najzaduženije – grade, razvijaju se. Naša bolnica zadnja tri desetljeća spada među pet uvijek najmanje zaduženih bolnica u RH i dali bi mi sada trebali odustajati od razvoja bolnice ili ga smanjivati na neku mjeru? To je pitanje razvoja bolnice a ne pitanje novaca, Županija kredit neće isplaćivati, bolnica će iz vlastitih sredstava to otplaćivati. Županija je osnivač i vlasnik bolnice i stoga nam je bila potrebna suglasnost,” zaključio je dr. Glavić.