Srijeda, 20 Lipanj 2018 11:39

Očekuju se najbolji kulenari kontinentalne Hrvatske 29. lipnja u Požegi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

NAJAVLJENA NAJSTARIJA HRVATSKA KULENIJADA 38. KULENIJADA POŽEGA 2018. -

POŽEGA – Prva i Najstarija hrvatska Kulenijada, 38. Kulenijada Požega 2018. najavljena je za 29. i 30. lipnja kao dvodnevna manifestacija. Uz Turističku zajednicu grada Požege u organizaciju uključila se i Udruga Požeški čuvari baštine, a sve se održava pod pokroviteljstvom grada Požege.

- Ponosimo se time što je naša Kulenijada najstarija, a želimo da ona postane i ostane i najprestižnija Kulenijada u Hrvatskoj. Stoga smo učinili neke pomake od prijašnjih godina, te obišli sve kulenijade u Slavoniji i Baranje i uručili pozivnice ponajboljim proizvođačima kulena Kulenijada plakat A3cijele kontinentalne Hrvatske, od Jagodnjaka, Otoka, Babine Grede, Osijeka, ali i Vojvodine. Pozvali smo ih da dođu na Kulenijadu u Požegi i moram priznati da očekujemo veći broj ponajboljih proizvođača kulena – istakao je zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha, koji je ujedno i član komisije za ocjenjivanje kulena. Ove godine i požeški gradonačelnik Darko Puljašić osobno će šampionu Kulenijade u Požegi 2018. uručiti novčanu nagradu od 3.000 kuna.

- Donošenje uzoraka kulena bit će organizirano 29. lipnja od 15 sati u Krčmi Zlatni lug u Donjim Emovcima, gdje će sve zaprimljene uzorke ocijeniti stručna prosudbena komisija. Od 17 sati bit će organizirana edukacija kulenara jer našim kulenarima treba dodatnih edukacija, posebno o korištenju europskih fondova, kandidiranje na natječaje za proizvodnju kulena, kako prepoznati kvalitetu domaćih proizvoda, kako registrirati proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda. Za 20 sati predviđena je press konferencija na kojoj će javnosti biti dani podatci o 38. Kulenijadi u Požegi, a u nastavku je predviđena dodjela šampiona kulenijade, te dodjela zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa za kvalitetu kulena. Za sve kulenare predviđena je svečana večera i druženje uz živu glazbu City banda – najavila je direktorica Turističkog ureda Silvija Podoljak.

Drugi dan, subota, 30. lipnja već od 9 sati u pješačkoj zoni grada Požege sve započinje s 11. Sajmom antikviteta, na kojemu se ove godine očekuje veliki broj izlagača. Šampionski i zlatni kulenari predstavit će javnosti svoje nagrađene kulene, KUD Požeška dolina predstavit će „Žetvene običaje Požeštine“ kada se nekada zapravo prvi puta poslužio kulen rabotarima za ručak a pilo se šiljer vino. Na štandovima će za građane biti omogućena degustacija kulena i vina požeških vinara. Sve će uz čelnike i goste grada Požege uveličati i glazba u živo, te će građani Požege moći provesti jedno lijepo dopodne uz antikvitete, proizvode domaćih OPG-ova, kulen, vino i pjesmu.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska