Petak, 13 Travanj 2018 15:43

Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ANTUNA KANIŽLIĆA -

POŽEGA - U Dvorani sv. Terezije Avilske sinoć je održan Okrugli stol „Školski kurikul i istraživanje zavičajnih izvrsnika na primjeru Antuna Kanižlića“ koji je okupio brojne učitelje i profesore iz cijele Požeško – slavonske županije. Skupu su prisustvovali ugledni gosti predavači - Ankica Mlinarić, dipl. teolog iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek, Kristina Rupert, prof. povijesti iz Povijesnog društva Požega, Dragutin Pasarić, prof. povijesti te Lahorka Plejić Poje, prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dok mu je cilj bio prikupiti ideje iz drugih i drugačijih dijelova naše domovine o valorizaciji slavnih zavičajnika u školama, znanstvenom i gospodarskom životu lokalne zajednice.

- Svjesni smo kako su upravo učitelji ti koji od najranijeg početka formiraju mlade ljude, pripremaju ih za budućnost kao primjerne sugrađane, kao osobe koje će sutra preuzeti na sebe zahtjevnu zadaću razvoja i izgradnje grada i zajednice. Antun Kanižlić je izvrstan primjer domaćeg čovjeka, prosvjetitelja, koji je, shvaćajući važnost znanja, prigrlio vizionarske stavove koji su pomogli da se njegov zavičaj lakše i čvršće smjesti u Srednju Europu, na mjesto koje našem gradu, zahvaljujući i njemu, pripada. Požega danas, kao središte kulture i razvoja ovog područja i na ovaj način dokazuje da prepoznaje sve vrijednosti koje smo od Kanižlića baštinili. - rekao je gradonačelnik.

Školski kurikul i njegovu važnost s obzirom na predstavljanje zavičajnika te lik i djelo Antuna Kanižlića iz pedagoške perspektive predstavila je Ankica Mlinarić iz Agencije za odgoj i obrazovanje koja se osvrnula i na realizaciju školskog kurikula upravo na primjeru Osnovne škole Antuna Kanižlića. Kanižlića kao zavičajnog pisca koji otvara prostor za istraživanje različitih područja svojim predavanjem je u fokus stavila Lahorka Plejić Poje, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesorica povijesti i članica Povijesnog društva Požega Kristina Rupert prezentirala je aktivnosti obavljene s učenicima temeljene na arheologiji i povijesti, a Dragutin Pasarić profesor povijesti iz Kutine predstavio je dobre primjere sličnog rada iz Kutine.