Četvrtak, 12 Travanj 2018 11:39

Projekti vrijedni 11 milijuna kuna sufinanciraju se 60% sredstvima EU

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ENERGETSKA OBNOVA 12 VIŠESTAMBENIH ZGRADA KOJE SU NA UPRAVLJANJU TVRTKE KOMUNALAC POŽEGA -

 

POŽEGA – Na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i javni Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada tvrtka Komunalac Požega d.o.o. prijavila je 12 višestambenih zgrada, devet u gradu Požegi, jednu u gradu Kutjevu i dvije u općini Čaglin.

- Glavni uvjeti za prijavu na objavljeni javni poziv bili su suglasnost natpolovične većine suvlasnika, koje su u ovim zgradama suvlasnici dali, pripadnost zgrade D ili nižem energetskom razredu, legalnost objekta te obavezno postizanje uštede energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50% po provedbi projekta. Komunalac Požega d.o.o. u dogovoru sa suvlasnicima višestambenih zgrada izradio je i aplicirao projektne prijedloge za sve zgrade koje su iskazale interes te je po provedenim administrativnim provjerama u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prihvaćeno svih 12 projektnih prijedloga. Prošle godine potpisali smo Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava s Fondom za energetsku učinkovitost i krenuli nakon natječaja u radove s najboljim ponuđačima, a to su 5 izvođača s područja Požeško-slavonske županije. Sveukupna procijenjena vrijednost projekata energetske obnove 12 višestambenih zgrada je 11 milijuna kuna, od čega je 6,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Projektna dokumentacija u okviru energetske obnove sufinancira se s 85%, a radovi energetske obnove sa 60% EU sredstava – istakao je direktor Komunalca Anto Bekić,koji je izrazio zadovoljstvo svojim timom u tvrtki koji je uspio u tako kratkom vremenu odraditi sve potrebno. Dvije manje zgrade su već u završene a ostale su u završnim fazama uređenja. Pozvao je i ostale suvlasnike zgrada kojima upravlja Komunalac, a to je više od 100 zgrada, da se što prije dogovore i pripreme zajedno s Komunalcem dokumentaciju za slijedeći natječaj koji će uslijediti.

Predstavljanje cijelog projekta održano je u Požegi u ulici Vanje Radauša 6-8, koja ima po deset stanova na svakom ulazu. Radovi na toj zgradi vrijedni su 944 tisuće kuna i uskoro se završavaju. Zadovoljni su i stanari zgrade a predstavnik stanara Zvonko Žiška: - Mi smo kao stanari sretni što ćemo dobiti bolje uvjete življenja, ljepšu zgradu te velike uštede energije, predviđene oko 65%. Zadovoljni smo suradnjom s Komunalcem, izvođačima radova i sve ide u dobrom smjeru. Stanari su se za ovo odlučili nakon svih pojašnjenja, podigli smo uz sredstva pričuve i kredit za onaj dio 40% učešća stanara. Mi smo spremni i za dalja potrebna ulaganja u zgradu.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić zadovoljan je što se najveći dio energetske obnove odvija u Požegi, koja ima i najveći broj višestambenih objekata. – Ovih 6,6 milijuna kuna došlo je u naš grad, ovim projektom naši sugrađani dobivaju kvalitetnije svoje životne prostore, podižu vrijednost svoje nekretnine, a znatno smanjuju troškove energenata. Posebno mi je zadovoljstvo što je i ovim projektom angažirana naša građevinska operativa u svim svojim kapacitetima, te na taj način grad Požega pomaže svojim gospodarstvenicima i njihovim djelatnicima da zarađuju i u svom gardu. Oni to kroz plaćanje poreza i doprinosa vraćaju ovom gradu. Mi imamo dovoljno sposobnih i snažnih tvrtki u građevinarstvu i mogu odraditi svaki posao koji budemo imali u ovom gradu. Zahvalan sam i sugrađanima, vlasnicima stanova koji su prepoznali i prihvatili ovaj veliki zahvat, a oni će to već na jesen vidjeti na svojim znatno manjim računima.

Radovi na svim zgradama obuhvaćaju izmjenu vanjske stolarije te toplinsku izolaciju fasade i stropa zgrade. Krajnji rok izvedbe radova je 31.8.2018.godine.