Utorak, 29 Ožujak 2016 16:30

Na liste stranke samostalno ili u koaliciji, a na nekima i obitelji

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PRED NAMA SU IZBORI ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA GRADA POŽEGE -

POŽEGA – Grad Požega ima ukupno 36 Mjesnih odbora, od toga deset u samom gradu Požegi: Arslanovci, Babin vir, Centar, Ciglana, Garevica, Orljava, Praulje, Ratarnica, Tekija i Vučjak, a 26 MO čine prigradska naselja: Alaginci, Bankovci, Crkveni Vrhovci, Laze Ćosine, Dervišaga, Vidovci, Donji Emovci, Drškovci, Golobrdci, Gornji Emovci, Komušina, Krivaj, Kunovci, Marindvor, Mihaljevci, Nova Lipa, Novi Mihaljevci, Novi Štitnjak, Novo Selo, Seoci, Stara Lipa, Šeovci, Škrabutnik, Štitnjak, Turnić i Ugarci. Izbori za članove Vijeća mjesnih odbora prema Odluci Gradskog vijeća na prošloj sjednici održat će se 24. travnja 2016. godine.

Političke stranke pojedinačno, ili u koaliciji, te nezavisne liste pojedinačnih kandidata podnijele su svoje prijave kandidata na listama za sve Mjesne odbore. U nekim MO imamo više lista, negdje samo jednu listu, a na nekim listama imamo i članove obitelji. Kad su u pitanju manji MO onda je tu sužen izbor kandidata koji bi se htjeli baviti politikom, iako su izbori za MO čisti „komunalni izbori“ jer bi se izabrani članovi trebali baviti prvenstveno komunalnim problemima i poboljšanjem života svojih građana, izgleda da nije tako. Postoje i dalje rivalstva i neke stranke se ozbiljno pripremaju za izbore u MO, dok neke samo onako usput predlože kandidate. Neke stranke ove „male izbore“ smatraju testom za lokalne izbore koji se održavaju za godinu dana, u svibnju 2017. godine pa i ove izbore shvaćaju ozbiljnije od drugih.

Najviše kandidacijskih lista u čak 23 MO kandidirao je HDZ, dok je na koalicijskoj listi s umirovljenicima kandidirao u još 10 MO. SDP je kandidirao svoje liste u 23 MO, HSS u 4, Orah u dvije, a imamo i 5 nezavisnih lista grupa građana. Nezavisna lista Nine Smolčića natječe se u dva MO. Neke parlamentarne političke stranke poput HNS-a, HDSSB-a, HSP-a nemaju istaknute svoje liste, a nema ni MOSTA, ni Živog zida. Kako u nekim MO nema više od jedne liste, birači se u tim MO mogu odrediti u glasovanju samo za te kandidate ili ne izaći na izbore. HDZ-ove liste kandidata su same u devet MO, dok SDP nema konkurencije u 2 MO. Inače u dosadašnjim izborima za Mjesne odbore vrlo je mala izlaznost na izbore i negdje prolaze gotovo nezamijećeno.

Tekst: Vladimir Protić Foto: ilustrativna fotografija