Utorak, 22 Ožujak 2016 10:38

Usvojen Akcijski plan energetske učinkovitosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

17. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICA -

GRAD PLETERNICA ŽELI POSTATI ENERGETSKI UČINKOVIT I NEOVISAN GRAD

PLETERNICA – Deset točaka dnevnog reda, deset vijećnika je efikasno odradilo i gotovo za sve donijelo jednoglasne odluke. Jedna od važnijih odluka je da će grad Pleternica do 2017. godine obaviti energetsku obnovu na 36 javnih objekata, trenutno se radi na deset objekata, te podići energetsku učinkovitost svih javnih objekata. Akcijski plan je vijećnicima iznijela inž. grad. Ana Polak iz Plink-a, a IMG 4866ukupni cilj je da grad Pleternica postane potpuno energetski učinkovit i energetski neovisan grad do 2020. godine. - To će biti veliko rasterećenje troškovne strane proračuna, a oslobađanjem tih sredstva proračun će se moći više usmjeriti za investicije - zaključila je Polak.

Usvojeno je i izvješće gradonačelnice Antonije Jozić za drugu polovicu prošle godine, uz pojašnjenja vijećnicima da kompletnu dokumentaciju, građevinske dozvole i obilaznu cestu za novi kamenolom u blizini Požeške Koprivnice snosi tvrtka Cestar Slav. Brod koja će biti i koncesionar koji će plaćati koncesije gradu Pleternici. Gradonačelnica je vijećnike izvijestila da je upravo stigao i projekt nove pleterničke tržnice, djelom zatvorene i dijelom otvorene sa velikim parkiralištem, te da će se projekt moći uskoro razgledati, a najavila je da da je projekt regulacije Orljave od Pleternice do Blackog izrađen i očekuje se lokacijska dozvola. Sve do dosta dugo traje, no procedura je takva i moraju se sakupiti dosta dokumentacije da bi mogli krenuti radovi. Za nastavak od Blackog do Požege izrađuje se Studija utjecaja na okoliš.

IMG 4868Već niz godina izdvajamo sredstva za sanacije divljih deponija i smetlišta, dokle ćemo tako, pitao je vijećnik Zvonko Čorak iz Stranke umirovljenika. Nisu to više velika sredstva istakla je gradonačelnica Jozić, jer su mnoge divlje deponije uređene, no neodgovorni građani često svoj otpad i smeće ostave na javnim površinama i obveza grada je da se to ukloni. Gradonačelnica je i opet pozvala građane da budu odgovorniji prema svom okolišu, a da otpad kojeg imaju odvezu na Vinogradinu, gdje je stvarno odlagalište za cijelu Požeštinu i gdje svoj otpad mogu odložiti. Dok građani ne budu savjesno odlagali svoj otpad, mi ćemo morati stalno izdvajati sredstva za sanaciju divljih odlagališta jer to je obveza grada, istakla je gradonačelnica Jozić.

Usvojene su i odluke o reviziji učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama grada, Izvješće o provedbi Plana gospodarenja otpadom, Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, a posebno je gradonačelnica obrazložila Odluku o odobrenju okvirnog kredita po žiro računu. – Taj kredit gard IMG 4867uglavnom koristi za financiranje projekata koji se provode u gardu Pleternici, a po povlačenju i dobivanju sredstava za završen projekt, sredstva se vraćaju. To je potrebno jer grad Pleternica stalno sudjeluje u nekoliko projekata, a bit će potrebno i u budućnosti, jer se dio EU projekata isplaćuje tek po završetku, što gard Pleternica ne bi mogao financirati samo iz svog proračuna – pojasnila je gradonačelnica Jozić.

Kako ravnatelju Gradske knjižnice i čitaonice ističe mandat, raspisan je natječaj za odabir ravnatelja, a prihvaćen je i prijedlog u kojemu grad Pleternica prihvaća darovanje RH, koje se sastoji od nekretnine bivše prodavaonice Sloga IMK u ulici Ivana Šveara.

Po pitanjima vijećnika Josipa Baltića i Zvonka Čorka u aktualnom satu gradonačelnica Jozić je prihvatila obvezu da uspostavi hitni kontakt s izvođačima radova na državnoj cesti Pleternica – Batrina, jer na nekim mjestima je još ostalo građevinskog materijala i ostataka od uređenja što zaustavlja vodu u kanalima i dolazi do plavljenja, te izvođačem radova u ulici Eugena Podupskog, da ubrzaju završetak nezavršenih radova i sanaciju uništenih šahtova, privatnih kapija i fasada na objektima.

Tekst/foto: Vladimir Protić