Srijeda, 04 Studeni 2015 23:03

Turistička ponuda u županiju dovela tek 5.000 gostiju

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

KADA HRVATSKA PRAVI REKORDNE REZULTATE U TURIZMU POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA BILJEŽI PAD NOĆENJA -

POŽEGA – Hrvatska je ove godine potukla nekoliko rekorda u turizmu, od posjeta turista, veći broj noćenja i veći utržak novca od turizma, znatnije je porastao i kontinentalni turizam, no Požeško-slavonska županija bilježi pad broja noćenja za 7% u prvoj polovici godine u odnosu na prošlu godinu. Požeško-slavonsku županiju posjetilo je samo 5.000 gostiju, što je najmanji broj turista u jednoj županiji, istakao je na tiskovnoj konferenciji Bruno Horvat, član GO SDP-a Požega.

- Nažalost iz ovih brojki moramo izvući činjenice da imamo lošu turističku ponudu odnosno sadržaje i programe koje priređuju gradska i županijska turistička zajednica. Ovaj podatak je još strašniji kada znamo da je grad Požega koji je zapravo nositelj turizma u našoj županiji po kulturnoj i povijesnoj baštini daleko bogatiji od sredina koje nas okružuju. Također treba napomenuti da grad Požega ima i jedan poseban sklad povijesne i kulturne baštine te prirodne ljepote gdje ona zapravo ulazi u sam Trg svetog Trojstva.

- Nekad od uglednih manifestacija „Kestenijade“ uz koju je išla i „Bučijada“ te „Martinja“ sklepana je jedna nova „manifestacija“ pod nazivom „Okusi jeseni u Požegi„ gdje se je napravio svojevrstan „šmarn“. Uz dječju manifestaciju postaviti prodaju vina i koječega drugog sadržajno i koncepcijski doista nema veze ništa s ničim. Ali važno je da ništa ne bude kao prije pa makar to bilo itekako loše i tu priča završava – kaže Horvat te dodaje da je hvale vrijedna akcija jedne medijske kuće koja i organizira značajan dio te i sličnih manifestacija tijekom godine, daje za pravo zaključiti kako to Turistička zajednica i Grad Požega niti znaju, niti mogu organizirati. - Najbolji primjer kako dočekujemo naše goste jesu city lightovi na kojima su tako ispucane karte Požege da se doista na njima ne može pronaći niti jedna ulica.

Ministarstvo Turizma pomoglo u dva velika projekta u Požeško Slavonskoj županiji a to su „Požeška kuća“ u iznosu od 500.00,00 kn (uređenje fasade, zamjena stolarije i krovište) te sredstva za „Kuću graševine“ iznos od 172.000 kuna koja će se koristiti za muzejski i muzeografski dio projekta.

Tekst/foto: Vladimir Protić