Petak, 02 Listopad 2015 14:35

Požeški Orah traži povećanje minimalne plaće na 3.500 kn

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PLAĆA DOSTOJNA ČOVJEKA -

POŽEGA – Članovi požeškog ORaHa izašli su na tiskovnoj konferenciji sa svojim prijedlozima da se minimalna plaća u RH, sa današnjih 2.500 kuna poveća na 3.500 kuna, a sve zbog poskupljenja potrošačke košarice. Prema procjeni sindikata ona iznosi 7.000 kn za četveročlanu obitelj, a prosječna plača u RH 5.656 kuna.

- Razvidno je da zaposleni koji primaju minimalnu plaću, čak ukoliko je u obitelji zaposleno dvoje članova obitelji, nisu u mogućnosti podmiriti zbrojem minimalnih zakonskih plaća potrošačku košaricu četveročlane obitelji što je jasan put prema siromaštvu takvih obitelji. Stoga ORaH predlaže kao ključnu obavezu države stvoriti takvu zakonsku klimu koja će omogućiti da se minimalnom plaćom podmiruju troškovi potrošačke košarice, a za to je neophodna reforma poreznog sustava koja će ići u pravcu poreznog rasterećenja rada. Smatramo kako se problem siromaštva u Hrvatskoj bezobzirno i neodgovorno gura pod tepih, što od strane političkih elita, a što od društva u cijelosti. Stoga se zalažemo za cjeloviti plan borbe protiv siromaštva. On se temelji na poreznom rasterećenju rada (poreza na dohodak) i oporezivanju imovine i kapitala – istakla je Tatjana Fabrični Galić, članica glavnog foruma i koordinatorica za 5. izbornu jedinicu.

ORaH predlaže i porezno opterećenje imovine i kapitala koje se odnosi na drugu i slijedeće nekretnine u slučaju nekorištenja, s druge strane ako se koriste vlasnik plaća porez kod iznajmljivanja. Treća mjera je oporezivanje kapitala gdje sukladno imovini građani plaćaju poreze, veći porez za bogate. Tiskovnoj konferenciju uz Tatjanu nazočili su Dinko Smojver, Tomo Pejnović i Iva Štimac Bošnjak.

Tekst/foto: Vladimir Protić