Utorak, 16 Lipanj 2015 14:38

Obilježili 70. godišnjicu Križnog puta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HRVATSKA STRANKA PRAVA – dr. ANTE STARČEVIĆ -

POŽEGA - Članovi i predsjedništvo stranke HSP Ante Starčević proteklog vikenda u prigodi 70-obljetnice Križnoga puta i velike hrvatske tragedije na Bleiburgu, položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen-ploče hrvatskim žrtvama logora Glates. Spomenik je podigla Udruga „Hrvatski domobran“ ogranak Požega a podignut je na kraju požeške vojarne u Mlinskoj ulici.

- O tom događaju se jako malo čuje u javnosti, dugo godina je prešućivan, a ovo odavanje počasti je mali doprinos otkrivanju istine o stradanju vojnika hrvatske domovinske vojske u Požeštini i civila nakon 1945. - izjavio je Dražen Muljević predsjednik podružnice HSP AS Požega te dodaje kako su od 2012. godine redovito obilazili mjesta likvidacija Hrvata za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata, i Domovinskog rata. Tako su proteklih godina očistili brojne spomenike u gradu Požegi i Požeštini, te brojnim mjestima u Požeško–slavonskoj županiji, održali komemoracije, i molitve na brojnim mjestima stradanja Hrvata, što je sve dokumentirano fotografijama i zapisima, i možda će u budućnosti biti temelj za izdavanje knjige ili organizaciju izložbe, posvećene hrvatskim žrtvama.

Na komemoraciji su bili nazočni svi članovi predsjedništva HSP AS, na čelu sa predsjednikom stranke prof. Ivanom Tepešem, zamjenikom predsjednika Rudolfom Dvorskim, glavnim tajnikom Perom Ćorićem, predsjednikom Glavnog stana HSP AS dr. Tomislavom Vlajnićem, dopredsjednikom Glavnog stana HSP AS Draženom Muljevićem, i brojni članovi HSP AS Požege i Požeško-slavonske županije, na čelu sa predsjednikom HSP AS PSŽ Miroslavom Penavom.

Tekst/foto: Vanja Protić