Srijeda, 16 Srpanj 2014 11:30

Kako izgleda HSS-ov prijedlog strategije razvoja poljoprivrede

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 Program reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koji se donosi za razdoblje 2014.-2020. financijski je težak 703 milijuna eura (I. stup 373+II. stup 330). Radi se o poglavlju za koje je ispregovaran najveći iznos sredstava (godišnje više od potrebne hrvatske uplate u EU proračun). 

Ovaj program dugoročno će odrediti sudbinu hrvatskog sela, a donosi se bez jasnih ciljeva, bez strategije o budućnosti hrvatskog sela. Kukuriku koalicija, ovaj važan program, dala je u ruke ministru Jakovini, koji već dvije i pol godine sistematično ubija hrvatsko selo.

Ministru koji svojim prijedlogom ZPP-a očito namjerava zadati završni udarac OPG-ima i to pod krinkom očuvanja radnih mjesta u velikim sustavima. Ministarstvo spominje tridesetak tisuća zaposlenih u trgovačkim društvima, a što je sa sedamsto tisuća onih koji žive na OPG-ima i od OPG-a? Ti ljudi žive na selu, no Jakovinu oni ne zanimaju.

Prije konačnog utvrđivanja ZPP-a nužno je odrediti što u stvari hoćemo, koja je strategija, OPG-i ili veliki proizvođači? Ili bi trebalo pronaći ravnotežu i omogućiti razvoj jednih i drugih, bez da se bilo koja strana osjeća prevarenom.

Hrvatska ima veliki broj malih i mali broj velikih proizvođača. ZPP mora pomoći razvoju OPG-a i omogućiti stabilan razvoj velikima. ZPP može dati odlične rezultate, no ako se ne odredi raspodjela koja je usmjerena na pomoć razvoju OPG-ima, u protivnom mnogi će propasti.

Ministarstvo za srednje OPG-ove do 30 ha kroz 5 godina predlaže 215 milijuna eura, a HSS predlaže oko 534 milijuna eura. Za male OPG-ove Ministarstvo predlaže 42.300.000, a HSS 105.750.000. Kukuriku Vlada već zna da je "bivša", reformu ZPP-a koju donose bez rasprave u Hrvatskom saboru neće provoditi Jakovina, ali će šteta ostati s nesagledivim negativnim posljedicama za razvoj Hrvatske, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik ŽO HSS-a Požeško-slavonske županije, Željko Jakopović, dipl. ing.