Petak, 20 Lipanj 2014 15:16

Razvoj gospodarstva i nadalje primarni cilj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM - Godinu dana mandata župana Alojza Tomaševića

U godinu dana se ne mogu učiniti spektakularni rezultati, ali klimu i ambijent rada smo promijenili. Obišli smo sve važnije tvrtke u Županiji i gradu Požegi kako bi se upoznali sa stanjem, zahtjevima poslodavaca te istima ponudili pomoć i suradnju kako bi uspješnije razvijali svoje gospodarske subjekte, a što bi u konačnici dovelo do otvaranja novih radnih mjesta.

U Županiji imamo spremnih oko milijardu i četiristo milijuna kuna vrijednih projekata koji čekaju raspisivanje natječaja od strane resornih ministarstava.

Poljoprivreda je najvažniji resor u našoj županiji. Upravo su to bile teme redovitih koordinacija sa gradonačelnicima i načelnicima u Županiji koje su se održavale našim gradovima i općinama. O razvoju poljoprivrede razgovaralo se i tražena su rješenja izravno sa zemljoradnicima, voćarima, povrtlarima, stočarima...

Živimo u vremenima kada si ne možemo dozvoliti komociju da ograničavamoIMG 4967 usluge građanima radi kojih i postojimo i koji nas plaćaju. Pogotovo su važni poslovi vezani za investicije u županija, a za mene je investicija već i izgradnja obiteljske kuće. Mi građanima moramo biti na usluzi i kvalitetno i brzo rješavati njihove probleme i zahtjeve.

Prošlo je godinu dana od kada je za župana Požeško slavonske županije izabran Alojz Tomašević. Većina analitičara slaže se da je Tomaševićeva popularnost u Županiji u tih proteklih godinu dana još znatno porasla. Plijeni pažnju svojom neposrednošću, velikim angažmanom, sveprisutan je na području cijele Požeštine i fokusiran na ispunjenje svog izbornog programa poglavito po pitanju razvoja gospodarstva. S temom gospodarstva otvorili smo razgovor sa Požeško slavonskim županom.

Razvoj gospodarstva u županiji i dalje je Vaš primarni cilj?

- Tako je. Na dnevnoj bazi, ali svakako, i strateški promišljamo kako unaprijediti uvjete i što činiti za razvoj gospodarstva u našoj županiji. Zato su svi županijski odjeli otvoreni za suradnju sa svima koji su spremni investirati i zapošljavati nove ljude. Jasno da se u godinu dana ne mogu učiniti IMG 1197spektakularni rezultati, ali klimu i ambijent rada smo promijenili. Obišli smo sve važnije tvrtke u Županiji i gradu Požegi kako bi se upoznali sa stanjem, zahtjevima poslodavaca te istima ponudili pomoć i suradnju kako bi uspješnije razvijali svoje gospodarske subjekte, a što bi u konačnici dovelo do otvaranja novih radnih mjesta. Naši razgovori s poslodavcima bili su iskreni i konstruktivni, i na obostranu želju da nastavimo s takvim načinom rada. U Županiji smo ugostili veleposlanike Austrije, Ukrajine, Azerbejdžana, s kojima smo, također, razgovarali o mogućnostima gospodarske suradnje. Ugostili smo investitore iz Austrije, Velike Britanije i Poljske i upoznali ih s potencijalom i mogućnostima koje im pruža Požeško slavonska županija. Veliku pažnju dajemo razvoju naših industrijskih zona i poduzetničkih inkubatora. I, kao što znate velika je mogućnost da se u Požegi osnuje Srednja vojna škola, a to znači nove investicije, nova zapošljavanja, novi razvoj…

Ovaj razgovor vodimo poslije vašeg sudjelovanja na Sajmu projekata…

- Da. I, na tom Sajmu je predočen podatak da u Županiji imamo spremnih oko milijardu i četiristo milijuna kuna vrijednih projekata koji čekaju raspisivanje natječaja od strane resornih ministarstava. Dakle, još jedan pokazateljSAM 0674 ozbiljnosti posla koji radimo i koji smo obećali našim sugrađanima.

Česti ističete činjenicu da je posebno važno razvijati poljoprivredu jer je Požeško slavonska županija u biti poljoprivredni kraj.

- U izradi je Strategija razvoja županije za period od 2014-2020.godine. To je važan dokument jer bez njega nećemo moći povlačiti sredstva iz Europske unije. Žao mi je što ne postoji nacionalna strategija jer bi to i nama olakšalo posao. No, mi ne možemo i nećemo čekati da drugi odrade svoj posao nego ćemo odgovorno raditi svoj. Da, poljoprivreda je najvažniji resor u našoj županiji. Upravo su to bile teme redovitih koordinacija sa gradonačelnicima i načelnicima u Županiji koje su se održavale u našim gradovima i općinama. Veliki naglasak stavljen je na stanje u poljoprivredi, pa smo shodno rezultatima naših sastanaka održali i Tematsku sjednicu Županijske skupštine na kojoj smo donijeli i određene zaključke za koje držimo da su put razvoja poljoprivrede u našim krajevima. O razvoju poljoprivrede razgovaralo se i tražena su rješenja izravno sa zemljoradnicima, voćarima, povrtlarima, stočarima… A posebno želim istaći rezultat suradnje sa našim šljivarima gdje smo zajednički uspjeli postići dogovor s tvrtkom Badel o otkupu šljiva iz naše županije. Bili smo u posjetu u Istočnoj Štajerskoj kako bi se upoznali s njihovim iskustvima u razvoju govedarstva. Poljoprivreda će biti i dalje jedna od važnijih prioriteta rada u Županiji. Smanjili smo moju i plaće zaposlenika u Županiji, ali budžet za poticaje u poljoprivredi nismo smanjivali. Poljoprivreda je ključ razvoja naše županije i naših 85 tisuća hektara poljoprivrednih površina treba staviti u punu funkciju. Pokrenuti prerađivačku industriju i omogućiti našim obiteljskim gospodarstvima razvoj.

Od kako ste vi na čelu Županije ne postoji više određeno uredovno vrijeme za rad sa strankama već je to cjelodnevna obveza i posao.

- Tako je. Živimo u vremenima kada si ne možemo dozvoliti komociju da IMG 8900ograničavamo usluge građanima radi kojih i postojimo i koji nas plaćaju. Pogotovo su važni poslovi vezani za investicije u županija, a za mene je investicija već i izgradnja obiteljske kuće. Mi građanima moramo biti na usluzi i kvalitetno i brzo rješavati njihove probleme i zahtjeve. Ponosan sam na svoje djelatnike koji su dobro, iako ih je ograničen broj, rješavali poslove vezane uz legalizaciju objekata.

Koji su trenutno projekti u realizaciji?

- Imamo ih više. Spomenut ću neke. Kroz nekoliko tjedana bit će otvorena moderna hladnjača u Lipiku. To je važan objekt za našu poljoprivredu, pogotovo za voćare jer postajemo konkurentniji i možemo postizati bolje cijene proizvoda na tržištu Europske unije. Intenzivno radimo na projektu akumulacije Kamenska s deset milijuna kubika kapaciteta. To je projekt važan zbog navodnjavanja, ali i zbog kako smo nedavno posvjedočili radi zaštite od poplava širih razmjera. Vezano uz taj projekt bio sam primljen kod Predsjednika RH od kojeg sam tražio potporu za njegovu realizaciju. Svakako, to je i projekt kojim bi Požeško slavonska županija izašla kvalitetnom cestovnom infrastrukturom na autoput jer je to jedan od važnijih parametara za poslovne investitore i njihova ulaganja. Očekujemo da bi u jesen mogao biti raspisan natječaj za izradu dokumentacije za tu brzu cestu. Mogli bi o projektima puno jer ih, ponavljam, imamo podosta izrađenih, a izrađujemo i nove. Zato pozivam nadležne ministre i ministarstva da ne spavaju nego raspisuju natječaje kako bi mogli realizirati projekte i povući bespovratna sredstva iz Europske unije. Paradoksalno je da je Hrvatska ove godine više uplatila Europskoj uniji za članarinu nego je povukla sredstava. To je poražavajuće, sramotno i neodgovorno prema hrvatskim građanima, a pogotovo u ovim recesijskim vremenima.

Kakva vam je inače suradnja s ministarstvima?

- Nažalost, loša. Jedino je ministar turizma posjetio našu županiju s ciljem da razgovara o problemima, potrebama i prijedlozima za razvoj te gospodarske grane u našem kraju. No, u većini drugih slučajeva imali smo neobjašnjive primjere da ministri ignoriraju instituciju župana i Županije. Sjetimo se da je ministar zdravstva dolazio višekratno u Požeštinu, otvarao nove bolničkeIMG 2482 odjele u bolnicama čiji je osnivač županija, a da nije našao za shodno da me pozove i razgovara. Osobno inzistiram na suradnji sa svima koji mogu doprinijeti rješavanju problema i pomoći razvoju Požeško slavonske županije. Surađujemo i s drugim Slavonskim županijama, a posebice kroz koordinaciju slavonskih župana. No, iznimno je važno istaći da u cijeli taj proces želimo involvirati i školstvo u našoj Županiji kroz tješnju i konkretniju suradnju s gospodarskim subjektima. Ukratko, činimo i dalje ćemo činiti sve kako bi potakli razvoj Županije i učinili je krajem visoke kvalitete življenja.