Nedjelja, 11 Lipanj 2023 21:35

Županica iz Kube "ne vidi" asistente u nastavi te kako Požeška bolnica prikuplja donacije za liječenje djece ?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA -  Predsjednik  ŽO SDP-a Požeško slavonske županije  Mitar Obradović poslao je medijima priopćenje sa svojim komentarima nekih postupaka županice Antonije Jozić: - 

Županica je prisvojila amandman SDP-a

Tijekom prošle godine, a nakon zatražene pomoći od strane asistenata u nastavi kojima je Županija poslodavac, klub vijećnika SDP-a je uložio amandman na proračun Požeško-slavonske županije za 2023.g. u kojem smo tražili veća materijalna prava za asistente u nastavi, a u kojem smo predložili način isplate i iznos tako da navedenom isplatom Županija ima što manji trošak, a asistenti što veći primitak.

Županica je“ preko noći „ predložila amandman istog sadržaja samo s manjim financijskim pravima te je to prezentirano kao njezin amandman (isto tako je urađeno i u Gradu Požegi).

Mi u SDP-u smo bili svjesni da nam je „ukraden“ amandman i u Gradu i Županiji, ali smo djelomično bili zadovoljni jer smo ipak pomogli tim divnim ljudima, makar ne u mjeri u kojoj smo to tražili.

A to što su nam amandmani ukradeni, ništa novo od HDZ-a.

Županica zabija glavu u pijesak (kao noj)  nakon upita o regresu

Iako je asistentima u nastavi poslodavac Požeško-slavonska zbog čega su uputili zahtjev za pravo na naknadu prema Zakonu o radu, Županica se nije udostojila niti odgovoriti na njihov zahtjev (prema pisanju u medijima i prema dopisu koji sam dobio od njih). Zbog navedenog su uputili dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem im je potvrđeno da imaju pravo na naknadu za korištenje godišnjeg odmora(regres) i da svoje pravo trebaju ostvariti kod Požeško -slavonske županije.

 Za isplatu regresa asistentima u nastavi Županija nema sredstava

Očito je da Županija nije imala  namjeru ispoštovati obvezu asistentima u vezi prava na regres, bez obzira na zakonsku obvezu, vjerojatno računajući na to da će asistenti prešutjeti svoje pravo, zbog straha ili neznanja. Međutim očito se Županica u tom preračunala.   

Tko god ima imalo dodira sa radnim pravom mora znati da će asistenti u nastavi svoje pravo ostvariti mirnim putem , a ako ne da to pravo mogu ostvariti putem Državnog inspektorata uz kaznenu odgovornost Županije i Županice, budući neisplata plaća (ili materijalnih prava radnicima) predstavlja kazneno djelo. U svakom slučaju asistenti moraju  dobiti zasluženi regres, samo je pitanje do kada će Županica ignorirati zahtjeve asistenata i pravnu regulativu u Hrvatskoj.

Za reanimacijski stolić u Požeškoj bolnici nema sredstava

Svjedoci smo kako se trenutno provodi humanitarna kampanja u cilju prikupljanju sredstava za reanimacijski stolić za odjel pedijatrije s neonatologijom u Požeškoj bolnici, budući je uređaj koji se trenutno nalazi u Odjelu star više od 25 godina te više nije adekvatan i ne odgovara suvremenim smjernicama. Očito navedeni uređaj nije u proračunu naše Županije, možda zbog toga da se našim najmlađim pacijentima pokaže odmah kako naš sustava funkcionira- oni nisu u prioritetu dok ne pokažu svoje stranačke preferencije.  

Za besmislena i bespotrebna putovanja Županice ima sredstva

U protekloj godini bili smo svjedoci putešestvija naše Županice na račun naše Županije u New York, Pittsburgh, Detroit, Cleveland, Toronto, Miami, Washington i (šećer na kraju) Havana.

Na moj vijećnički upit o svrsi i rezultatima putovanja Županica (a naročito na osvrt na put u Havanu) je odgovorila da je na tom putovanju sklopila mnoga poznanstva a da je na Kubi proučavala javno zdravstvo. Očito je na Kubi prikupljanje sredstva za zdravstvo humanitarnim akcijama standard koji se primjenjuje evo i u Požeškoj bolnici.

Što se tiče poznanstava bilo bi čudno da u toliko gradova nije nekog upoznala, čime je vjerojatno ostvarila osobnu korist, ali što naša jadna Županija treba ima s tim, osim što snosi troškove? Koliki su benefiti za našu Županiju?? Humanitarno prikupljanje sredstava za Odjel pedijatrije po uzoru na Kubu??? Županica ima nove poznanike u svijetu?? Nadam se da se nisu toliko zbližili pa da nas opet očekuje takav put na naš trošak ili da neće opet dobiti želju sklapati poznanstva npr. u Južnu Ameriku (jer tamo ima jako puno Hrvata). Također se nadam da je ova akcija prikupljanja sredstava za bolnicu samo privremeni način financiranja, a ne neki usvojeni obrazac financiranja s Kube, te da ćemo primjenjivati europske standarde financiranja zdravstva.

 

Župance isplatite naknadu za regres asistentima i financirajte Požešku bolnicu!!!

Ovim putem pozivam županicu Antoniju Jozić da ispuni svoju, prvenstveno zakonsku, obvezu prema asistentima u nastavi u vidu regresa prema odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, te na taj način spriječi daljnju štetu za Županiju, kada već nema   nikakve empatije za ljude koji rade s djecom kojoj je potrebna posebna pažnja.

A što se tiče financiranja zdravstvene zaštite, a naročito najmlađih, tražim od Županice financiranje  potrebne opremu novcem iz proračuna , kako liječnici ne bi  morali  moliti donacije za uređaje koji su u standardu vremena u kojem živimo, a ne u standardu od prije 25 godina.

I naravno, ako Županica ima volju i nadalje stjecati poznanstva po svijetu, neka to čini o svom trošku.

Gradonačelnik će postupiti kao i Županica

Ovim putem od Županice tražim isplatu materijalnih prava za asistente, koja im pripadaju prema zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru za asistente kojima je Županija poslodavac, a ne i od Gradonačelnika, budući je i Grad Požega poslodavac određenom broju asistenata, jer znam da će Gradonačelnik viriti iza zida Županije i kada Županica isplati navedena sredstva , isplatiti će ih i Grad Požega.