Subota, 27 Lipanj 2020 10:22

Mikro, mala i srednja poduzeća kao temelj gospodarskog razvoja

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

POŽEGA - Kandidati s liste MOST-a za V. izbornu jedinicu, Josip Ređo, Sanela Gruić i Matija Jošić posjetili su tvrtku Portes d.o.o., jednu od najuspješnijih malih tvrtki požeškoga kraja. Tvrtka Portes d.o.o. danas zapošljava trinaest djelatnika i posluje s nešto više od osam milijuna prihoda očekivanih u 2020. godini. Vlasnik tvrtke, g. Jurica Matijević posebno je naglasio investiciju u novi pogon koju planira realizirati tijekom 2021. godine.

Kao jedan od osnovnih problema privlačenja investicija Josip Ređo naglasio je prometnu izoliranost požeškoga kraja.

„Mikro, mala i srednja poduzeća u Republici Hrvatskoj čine više od 99% poslovnih subjekata. Također, ista zapošljavaju gotovo tri četvrtine radnika i ostvaruju oko 60% ukupnih prihoda. Prihodi velikih poduzeća gotovo su u prosjeku dvostruko više rasli nego prihodi mikro, malih i srednjih, dok najveći udio u gubicima, sa više od 40% sudjeluju mikro poduzeća. Sve to navodi nas na jasan zaključak kako se veliki razvijaju puno više i puno brže i možemo zaključiti da ova i druge Vlade nisu učinile dovoljno po tom pitanju.

Također, regionalne razlike u pokretanju poslovnih pothvata su iznimno nepovoljne za Slavoniju i Baranju i od šest regija trenutno se nalazimo na petom, pretposljednjem mjestu. Prva pretpostavka za razvoj požeškoga kraja je brza cesta do izlaza na auto cestu i upravo je to nešto što ćemo prioritetno ispuniti ukoliko budemo sudjelovali u izvršnoj vlasti“, rekao je Josip Ređo.

„Tvrtka Portes d.o.o. primjer je dobre prakse poduzetnika, nama u MOST-u je uvijek iznimno zadovoljstvo biti dio ovakvih priča, priča koje su ono što nedostaje Slavoniji. Razvoj, investicije, povećanje poslovanja. Upravo za to se MOST zalaže i iz tog razloga poduzetnike je potrebno rasteretiti nepotrebnih davanja i parafiskalnih nameta. Nadam se da će tvrtka Portes d.o.o. u sljedećoj godini uspjeti u naumu svoje investicije, ali da će sredstva povući iz EU fondova“, dodao je Matija Jošić i na kraju zaključio kako je dosta maćehinskog ponašanja države prema mikro, malom i srednjem poduzetništvu.

Kandidati su na kraju pozvali sve građanke i građene da izađu na parlamentarne izbore 5. srpnja i povjere svoj glas MOST-u nezavisnih lista, glas koji će biti jamstvo boljoj budućnosti mikro, malog i srednjeg poduzetništva.

Spoj mladosti, stručnosti i iskustva savršena je kombinacija za promjene koje Hrvatska treba, a upravo takvi ljudi čine listu MOST-a za V. izbornu jedinicu.

[PROMOTIVNI ČLANAK]