Srijeda, 24 Lipanj 2020 18:08

Vinari tražili konkretne i hitne mjere pomoći jer u protivnom neće imati sredstava odraditi berbu za dva mjeseca

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NOSITELJ LISTE HDZ ZA 5. IZBORNU JEDINICU ZDRAVKO MARIĆ SASTAO SE SA KUTJEVAČKIM VINARIMA  -

KUTJEVO - U sklopu predizborne kampanje u kutjevačkom kraju gostovao je aktualni potpredsjednik Vlade RH i ministar financija, Zdravko Marić, ujedno nositelj liste HDZ-a za 5. Izbornu jedinicu. Uz njega nazočio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić, 7. na listi HDZ-a na predstojećim izborima i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Željko Glavić. Sastanak se održao u Vinariji Krauthaker a odazvalo se petnaestak vinara kutjevačkog vinogorja i predstavnici vinogradarskih i vinskih udruga iz Kutjeva, Vetova, Kaptola, Velike i Požege.

IMG 6418

 

Predstavnici vinara i vinogradara aktualnom ministru Mariću prezentirali su nekoliko zahtjeva za pomoć uslijed posljedica pandemije koronavirusa. Tako se na sastanku razgovaralo o smanjenju kriterija za dodjelu plaće s 50% na 30%, da pravo na potporu imaju svi proizvođači grožđa i vina, od oslobađanja plaćanja naknade Fondu za zaštitu okoliša ali proizvođačima koji imaju pad veći od 20%, da se nastavi s oslobađanjem plaćanja doprinosa na iznos minimalne plaće i akontacije poreza na dobit onima koji imaju pad veći od 20%. Da se preciziraju za prvih pet mjeseci, predviđene količine vina za destilaciju, skladištenje, stimuliranje domaćih komercijalnih podruma, kako bi se otkupio domaći višak vina, a ne da se vino uvozi, da se brendiraju vinske regije Hrvatske, a raspravljalo se o otkupu grožđa berbe 2020., te svakako pomoći vinogradarima u organizaciji berbe.

Jedan od većih vinara koji je zadnjih godina izgradio i veliku vinariju s podrumom, Joža Galić je istakao da će teško dalje nastaviti s poslovanjem:; - Ja imam tri objekta i svake godine radimo s minusom. PDV je kod nas 25% plus 3% a to je katastrofa i toga nema nigdje. Kod mene je veliki problem, ne znam kako je kod drugih i da nemam drugih firmi otišao bih u stečaj jer ova četiri mjeseca je trebalo preživjeti. Bile su to mjere od HAMAG-a ali jako male pomoći i kratkog vremena. Banke imaju tihi moratorij i mi ne znamo jeli ćemo dobiti moratorij ili ne, a osobno ja od šest banaka sam dobio samo od jedne službeno. Kod mene je pad u prvih 5 mjeseci bio 80% i kako onda da platim kamate ili nešto drugo - pitao je Joža Galić.IMG 6384

Ministar Marić zahvalio se svima prisutnima te posebno domaćinu ovog skupa, vinbaru Vladi Krauthakeru te istakao: - Ovo je politička kampanja pred Parlamentarne izbore ali i bez obzira na to cijenim konkretna pitanja i konkretne stvari s kojima dođete pred mene kako bi razgovarali i kako bi se uz vašu sugestiju i našu pomoć pomoglo svima na obostrano zadovoljstvo.

Vjerujem da ste i sami razumjeli kada ste vidjeli što nas je zadesilo tj. korona virus protiv kojeg se cijeli svijet borio i bori, da smo morali neke stvari poduzeti i prvenstveno braniti ljudske živote. Mi mislimo da smo u pravo vrijeme donijeli pravu odluku u smislu toga da je politika slušala struku iako smo znali da će gospodarstvo patiti.
Neke mjere koje smo mi napravili u vrijeme korona virusa nitko drugi nije, odnosno prva smo država koja je napravila oslobođenje poreza, a nakon toga smo došli do svih ovih mjera za pomoć gospodarstvu što nije bilo, niti malo lagano, jer nismo imali to u vidu da će se desiti. Proračun je već bio donesen ali smo ipak uspjeli naći način u nekim situacijama, doslovno preko noći. Ne bi to uspjeli da unazad četiri godine nismo poboljšavali i mijenjali neke zakone i odluke koji su se u ovoj situaciji pokazali da smo ipak dobro radili.

IMG 6422

Hvala vam svima još jednom na svim ovim prijedlozima i točkama koje ste izložili, s ovakvim radom pomažete vi nama kao i mi vama i svakako će ih Vlada RH razmotriti i donijeti najbolje moguće rješenje za sve nas - rekao je ministar Zdravko Marić

Na kraju sastanka svima prisutnima se također obratio i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, nakon dugo, dugo godina kandidat za Sabor RH iz Požege, na listi HDZ-a 5. Izborne jedinice. On je također podržao prijedloge vinogradara i vinara te čvrsto obećao da će i nakon 5. srpnja kada bude u sljedećem sazivu Sabora RH, zalagati za Slavoniju, Požeštinu kako bi i vinogradari, vinari ali i poljoprivrednici bili na onom mjestu na kojem zaslužuju jer bez Slavonije se ne može.

[PROMOTIVNI ČLANAK]

IMG 6394