Srijeda, 06 Studeni 2019 10:08

Analiza turizma u Požeško-slavonskoj županiji iz ugla SDP-a

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

U posljednje vrijeme puno se govori i piše o razvoju turizma u našoj županiji, Požeško-slavonskoj. Imali smo priliku ugostiti prvu etapu Međunarodne biciklističke utrke CRO Race, a ponosni smo i na titulu „najboljeg domaćina turističkog seljačkog domaćinstva“ koju je zaslužio gospodin Thomas Heinz Pandžić. Navedeni uspjesi su tim veći ako imamo na umu da je naša županija, prema istraživanju znanstvenika Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku naj ne-posjećenija županija u Republici Hrvatskoj. Iako ima pozitivan trend u dolascima i noćenju turista, njen relativni udio u nacionalnim okvirima ima trend pada. 

Nameće se pitanje zašto onda naš župan koristi upravo turizam za pohvalu svog rada kada je u prvih devet mjeseci tekuće godine naša županija druga najgora po broju dolazaka u 2019 godini? Tome svakako pridonosi i činjenica da su istaknuti političari našega kraja svojim ponašanjem uspjeli brendirati našu županiju u izrazito negativnom svjetlu. Otvaranje  ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu na Europskom tjednu regija i gradova svakako nije na odmet no to nije zasluga onog tko se tim perjem kiti.

Kutjevo je prijestolnica graševine, a sela koja krase najznačajnije položaje te sorte zanemarivana su godinama i prepuštena sama sebi. Lukač, Hrnjevac i Mitrovac nažalost nemaju riješenu niti adekvatnu infrastrukturu te su zaboravljena od županijskog vodstva. Umjesto da budu dragulji turističke ponude oni su prepušteni  sami sebi. Primjerice, u Francuskoj takva mjesta bila bi prava postaja turista, dok kod nas većina niti ne zna da oni postoje. Udruga Požeški čuvari baštine, udruge grada Lipika te mjesta Vetovo i Kaptol radom svojih mještana  mogu služiti za primjer kao se može probuditi turizam te predlažemo da župan i zamjenici katkada obiđu te ljude, priupitaju kako i što rade… možda nešto i nauče.

Naglašavamo da je vrijeme velikih uzrečica i poskočica, šupljih obećanja i praznih riječi gotovo. Puno je vremena prošlo i kasnimo u pogledu turističkog razvoja. Poučeni do sada viđenim, velikim "razvojnim strategijama" i "ulaganjima u Slavoniju" čini da najviše čemu se možemo  nadati je da nas pojedinci ne osramote PONOVO na nacionalnoj razini , kaže Luka Samardžija, član županijskog odbora SDP-a PSŽ, autor ove analize turizma.