Srijeda, 30 Siječanj 2019 09:44

Raspisali izbore za Mjesne odbore a izdat će i Monografiju Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

10. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Nije to bila jedna od velikih sjednica, 10. Sjednica Gradskog vijeća grada Kutjeva imala je samo 13. točaka dnevnog reda, no njeno sazivanje uvjetovala je jedna točka. Naime zbog roka da se do 31. siječnja donese Odluka o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu robinzonskog turizma, morala je biti sazvana, kao uostalom i u većini općina i gradova koji na svom području imaju smještajne kapacitete. To je samo još jedna luda odluka središnje države i resornog ministarstva, da ukoliko općine i gradovi na svom području ne donesu odluku da će taj porez po jednom krevetu godišnje biti 150 kuna, država tada oporezovati 750 kn po krevetu godišnje. Naravno da su gotovo sve općine i gardovi donijeli tu odluku o najmanjem oporezivanju, neki, posebno oni na moru, ne vodeći računa da će iznajmljivač taj porez za cijelu godinu zaraditi za samo 6 sati spavanja turista. To se zove lokalni populizam na djelu. Na kontinentu je to malo drugačije, a posebno npr. u Kutjevu gdje je turizam još u začetku. Donesti takvu odluku o 150 kuna poreza po ležaju u Kutjevu je svakako bilo opravdano, pa je takvu Gradsko vijeće jednoglasno i donijelo.

Donijete su i dvije odluke po kojima će Grad Kutjevo provesti Izbore za članove vijeća Mjesnih odbora u svim naseljima. Svako selo je Mjesni odbor koji će imati 5 članova vijeća, dok će u većim naseljima kao što je Vetovo i samom gradu Kutjevu imati 7 članova. Ukupno se biraju vijećnici u 17 Mjesnih odbora. Izbori će se provesti u nedjelju 10. ožujka od 7 do 19 sati.

U želji da i grad Kutjevo ima nešto čime će predstaviti svoj grad posjetiteljima, gostima a posebno i sve većem broju turista, donesena je odluka da se za grad Kutjevo izradi i tiska Monografija. To djelo bi trebalo prezentirati dugu povijest Kutjeva, ali i prezentirati Kutjevo danas. Raspisat će se Natječaj za ponuditelje koji bi željeli oblikovati i izraditi monografiju.

Na nekoliko problema su ukazali i vijećnici prilikom Aktualnih pitanja, posebno pojava većeg broja pasa na ulicama, za što su vijećnici tražili odgovor i djelovanje gradonačelnika Josipa Budimira. – Suočeni smo s tim problemom i rješavamo ga. Ograničeni smo time što u Veterinarskoj stanici u Pakracu koja je nadležna za smještaj pasa s našeg područja imamo samo 2 rezervirana mjesta, a po psu moramo plaćati preko 10 tisuća kuna za smještaj. Naručili smo i čitač čipova pa ćemo nekim od lutalica vjerojatno utvrditi vlasnika i opomenuti ga da se za svoga psa pobrine adekvatnije, no problem će nam ostati oni psi koji nisu čipirani. Nadam se da ćemo problem pasa lutalica na zadovoljstvo svih riješiti.

Vijećnike je zanimalo i kako će se i kada početi rješavati pitanje dodjele državnog zemljišta koje je sada došlo u ingerenciju grada Kutjeva, te da li će biti izjednačene cijene velikih koncesionara i malih poljoprivrednika. Kako je počelo rušenje zgrada stare škole u Vetovu, vijećnici su pitali da li to onda ide u realizaciju projekt Kuće graševine koji je po prvom planu prije šest godina imao i tu lokaciju kao mjesto gradnje kuće graševine. Gradonačelnik Budimir je vijećnike upoznao da ta opcija više nije u igri, nego da se s rušenjem krenulo jer zgrade svojom ruševnom strukturom predstavljaju opasnost za prolaznike. No projekt Kuće graševine time nije stao, nego je samo dobio neke svoje izmjene, a trenutno se pregovara s Upravom i vlasnikom Kutjeva d.d., o najpogodnijoj lokaciji za postavljanje Kuće graševine, koja bi svakako bula reprezentativan i monumentalni objekt u samom centu Kutjeva. Za sada je u planu prostor odmah preko puta Gradske kuće i uz sadašnju kino dvoranu. Projekt bi se svakako financirao iz europskih sredstava a bilo bi nekoliko zainteresiranih partnera u projektu, onih koji bi kroz taj projekt mogli prezentirati svoje djelatnosti, a njihovom nazočnosti u projektu bila bi osigurana i održivost cijelog projekta.