Četvrtak, 07 Lipanj 2018 07:34

Kuda to ide Požeško-slavonski SDP ? Dalje očito ne !

Ocijeni sadržaj
(23 glasova)

RASPUŠTANJE OGRANKA, OTKAZANI UNUTARSTRANAČKI IZBORI, DOLAZI POVJERENIK IZ ZAGREBA  -

POŽEGA – Kuda to ide Požeško-slavonski SDP, nakon događanja posljednjih tjedana, pitaju se svi? Dalje očito ne, jer se članstvo osipa i odlazi, došlo je do previranja među članstvom, nema više nikakvog sustavnog rada, stranka i članstvo koje je ostalo prepušteni su sami sebi. No, u Požeško-slavonskom SDP-u samo se nešto prije preslikala situacija koja se dešava i u stožeru SDP-a u Zagrebu, a korijeni svih događanja zapravo se i mogu vidjeti u previranjima u središnjici SDP.

Iako SDP-a zapravo više niti nema na političkoj sceni u Požeško-slavonskoj županiji, jer nakon što su prije pet godina izgubili grad Požegu, a ubrzo i ostale gradove i općine, gdje su bili na vlasti u koalicijama s umirovljenicima i HNS-om, došlo je do prekida svakog rada i nazočnosti SDP-a u političkom životu. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima taj trend SDP-ovog urušavanja na svim nivoima samo se nastavio, pa SDP-a nema više nigdje u općinama, gradovima, županiji, niti u izvršnoj vlasti, ali niti u vijećima i Skupštini županije. Unutarstranački sukobi u središnjici samo se preslikavaju i na lokalni SDP, velika podjela na Bernardićeve ljude i sve one protiv Bernardića.

A onda je počeo i definitivan kraj političke nazočnosti SDP-a, netom izabrana predsjednica GO SDP Požege Tamara Puač uskoro daje ostavku jer nije naišla na podršku u stranci. Nakon toga Zdravko Ronko, koji je od osnivanja u SDP-u, koji je vodio SDP dok je bio velika karika sudjelovanja u vlasti i političkom životu cijele županije, a posebno grada Požege gdje je cijelo desetljeće vedrio i oblačio, također podnosi ostavku kao predsjednik ŽO SDP POžeško-slavonskog. Njegov postupak slijede još neki istaknuti članovi, Marijan Cesarik, nekada zamjenik ministra zdravlja u SDP-ovoj Vladi RH, Rastislav Navratil, požeško-slavonski župan u mandatu kada je SDP upravljao županijom i drugi.

Kako se središnjica SDP-a direktno umiješala u unutarstranačke izbore, namještajući kandidata koji je očito bio po volji samo SDP-a u Zagrebu, uslijedile su i tužbe protiv Bernardića zbog statutarnih pogrešaka, tj. prihvaćanja kandidature Mitra Obradovića, za kojeg Tamara Puač tvrdi da nema sve uvjete da bi bio kandidat. Nije dugo trebalo čekati i Bernardić s članovima predsjedništva izbacuje iz SDP-a Tamaru Puač, zbog tužbe, a nakon toga uslijedila je i ostavka čak četiri člana od sedam članova Izbornog povjerenstva SDP koje je trebalo provesti unutarstranačke izbore.

Epilog, izbori se odgađaju, ogranak raspušten, dolazi povjerenik iz Zagreba, nagađa se da će to biti glavni tajnik središnjice SDP-a Nikša Vuksan. Izbori odgođeni za jesen, a gdje će do tada biti SDP?