Breadcrumbs

Srijeda, 17 Siječanj 2018 11:23

O grobovima 22-ojice logoraša s Bučja još uvijek neki šute

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BUČJE / PAKRAC – Obilježena je 26. obljetnica razmjene zarobljenika logora Bučje koji je kao takav bio prvi logor u Domovinskom ratu. Logor je zatvoren kada je probijena cesta Požega – Pakrac, 26.prosinca 1991. godine kada su tada zatočenici prevezeni u Staru Gradišku, Manjaču(BiH), a neki i u Srbiju, Sremsku Mitrovicu.

U čast svim zatočenima izgrađena je Kapelica u Bučju, u čast sv. Antunu Pustinjaku koji je kao spomenik podsjetnik na povijest i stradanje na tom prostoru. Ispred kapelice odana je počast svim pobijenima i mučenima na kojoj su između ostalih bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović, načelnik općine Kaptol Mile Pavićić, gradonačelnici Pakraca i Lipika, Anamarija Blažević i Vinko Kasana, Ante Deur posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, predstavnici Hrvatske vojske predvođeni brigadirom Milanom Čorkom i pukovnikom Miroslavom Zelenikom, Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Đuro Knezičić ispred Hrvatskog žrtvoslovnog društva, predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, predstavnici Koordinacija Udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije i Udruga Sisačko-moslavačke županije te Udruge proistekle iz Domovinskog rata grada Pakraca, Lipika i Novske.

- Nitko se ne smije povući pred optužbama da se previše priča o Domovinskom ratu, kao i o logoru Bučje. O tome se dovoljno ne govori. Da se o tome pričalo možda bi danas bili pronađeni barem neki od posmrtnih ostataka dvadeset i dvije nestale osobe. Istinu treba prenositi i dalje. Ponosna sam na Pakrac i Lipik koji se iz godine u godinu trude održati priču o Domovinskom ratu i pridaju dostojnu pažnju gotovo svim važnim ratnim obljetnicima. Mislim da je došlo vrijeme da se ti ratni dani ukoriče, vremenski odmak nudi priliku za realan pogled na sva ratna djelovanja koja moraju sutra imati svoje mjesto u knjizi u kojoj će biti objedinjena svjedočanstva slavnih dana – rekla je između ostalog obraćajući se nazočnima Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević još je jednom pozvao sve one koji znaju nešto o grobovima nestalih da progovore i kažu gdje se ona nalaze kako bi bili dostojno pokopani i njihova mjesta poznata.

- Postavljamo pitanje i nakon 26 godina zar moramo tražiti one koji su branili svoju domovinu, ovdje na hrvatskome tlu. Nažalost, moramo, tražimo i pozivamo sve one koji znaju i koji žele biti naši sugrađani, a imaju informaciju gdje se nalazi dr. Šreter i druge nestale žrtve neka se jave i neka imaju barem malo duše i čovječnosti. Neki ne žele govoriti o tome. Mi o tome moramo govoriti jer mi ne pričam laži nego istinu. Uvijek se vraćamo na kamen temeljni jer u Domovinskom ratu naša je domovina obranjena i stvorena. Danas puni uspomena asociramo vrijeme kada se dogodila velika razmjena. Upravo je Zapadnoj Slavoniji prisiljena i Europa da se potpiše Sarajevski sporazum i da Hrvatska bude međunarodno priznata. Ne da ćemo šutjeti. Moramo okrenuti priču. Iduće ćemo godine slaviti oslobađanje Zapadne Slavonije. Inzistirat ću na uspostavi medalje Zapadna Slavonija koja će se dodjeljivati za ostvarene zasluge u stvaranju Hrvatske – naglasio je župan Tomašević obraćajući se na kraju djeci govoreći im da samo jedna istina o Domovinskom ratu kao što postoji i samo jedna domovina te ih pozvao da ostanu i opstanu u svojoj zemlji, i da budu svoji na svome, u ime svojih očeva, djedova i tisućgodišnjeg sna o imanju hrvatske domovine.

Civilna zatvorenica Zlata Kranjčić pred svima prisutnima prisjetila se dana provedenih u logoru Bučje i logoru Stara Gradiška nakon što je sa suprugom zarobljena u Lipiku. Istaknula je i kako je danas zatočenika logora sve manje te da se na raznim okupljanjima u javnosti i nakon 26 godina Domovinskog rata jako malo spominju civilne žrtve i stradalnici iz rata dok se puno priča vojnim žrtvama i braniteljima te članovima njihovih obitelji.

Žrtve stradalnika iz logora Bučje te značenje koje su imale za domovinu istaknula je tijekom obraćanja prisutnima Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Nazočnima se obratio i izaslanik ministra branitelja Nenad Križić te posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur koji je prenio pozdrave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Prije početka komemoracije održan je maraton na kojem su sudjelovali Duško Štrbac i članovi udruge ”Glasnici istine”. Na startu maratona, ispred pakračke HVIDRA-e, pridružili su im se načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, Davor Solić, načelnik PP Virovitica, sin poginulog pripadnika specijalne policije Policijske postaje Virovitice Darka Strugara i Mirko Poljanac, predsjednik Hvidre Virovitica, a na svom putu prema Bučju posjetili su spomen obilježja poginulim braniteljima u Ulici Kalvarija te kod Brusničkog mosta.