Banner 750x94 autoservis gavran

    cerada 7x1 autoservis gavrann

Breadcrumbs

Subota, 07 Listopad 2017 12:03

Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROMOVIRANA NOVA KNJIGA PROF. DR. SC. JOSIPA FAJDIĆA -

POŽEGA - Uz ličke pjesme Mješovitog pjevačkog zbora Vila Velebita Požega u dvorani HGK upriličena je i prezentacija nove knjige prof. dr. sc. Josipa Fajdića. Predsjednik Zavičajne udruge Vila Velebita Požega ovaj puta ostao je vjeran svojim korijenima, pa je za temu obradio Posebnosti Like, a posebno u knjizi obradio prirodu, povijest, kulturu i istaknute ličnosti porijeklom iz Like. Iako liječnik po struci, još više je poznat po promociji svoje Like, a ovom knjigom htio je omogućiti svima da bolje upoznaju Liku, njene ljepote i povijest, za sve koji žele o Lici saznati nešto više. Nakladnik knjige je LZD Vila Velebita Požega, a knjiga je promovirana do sada u Zagrebu i Gospiću.

Na promociji su uz samoga autora o knjizi govorili, pročelnica društvenog odjela Požeško-slavonske županije dr. sc. Vesna Vlašić, prof. dr. sc. Ante Bežen i recenzent prof. dr. sc. Željko Holjevac. Podršku autoru osobno su dali požeški gradonačelnik Darko Puljašić i njegov zamjenik Ferdinand Troha.

Knjiga po prvi puta na jednom mjestu i cjelovito, najkonciznije iznosi: povijesno-kulturni, prirodoslovni, crkveni, jezični i folklorni aspekti Like i prostora današnje Gospićko-senjske biskupije, uz brojne zanimljivosti vezane za tradicijsku kulturu i običaje toga prostora. - Po prvi puta u Požegi predstavljam jedno cjelovito štivo koje na jedan konzistentan način ocrtava povijest i kulturu Like, kulturnu tradiciju, religijski aspekt, školstvo, izdavaštvo i druge dijelove. Knjiga upotpunjuje tu sliku o Lici, a razbit će onu negativnu percepciju o Lici kraju kao zabačenom kraju i u kojemu su zime hladne i duge, gdje su rođeni Tesla i Starčević i tu počinje i završava cijela percepcija. Taj stereotip o Lici ova knjiga je sigurno razbila – kaže autor Fajdić koji opisuje samu knjigu koja se sastoji od dva dijela.

- Prvi dio sadrži relevantne podatke iz svih navedenih sektora, a u drugom dijelu koji je više pisan leksikonskim primjerom, opisane su biografije preko 300 najznačajnijih osoba Like, Ličko-senjske županije i Gospićko-senjske biskupije, jer su to neki okviri geografskog smisla, koji su se kroz povijest mijenjali. Prema povijesnom podatku iz 1886. godine, kada je osnovano osam županija u Hrvatskoj, jedna od njih je bila i Ličko-krbavska, koja se tada prostirala od Zrmanje sve do zakapelskog zaleđa i Rakovice. Imajući taj podatak u ruci, ja sam stavio u ovu knjigu i znamenite osobe, koje su se rodile na području Gospićko-senjske biskupije, od Senja, do Slunja i Ogulina, Rakovice. To je jedan kompendij oko najbitnijih personalnih pojmova, gospodarskih pojmova, te vrijednih prirodnih resursa. Znamo da je Lika regija s najviše nacionalnih parkova, što malo koja regija ima, Lika je jedna od najbogatijih regija s vodom, čisti zrak, čisto tlo, nezagađena i ima sve predispozicije za razvoj turizma i razvoj ekološki zdrave hrane. Lika u tom pravcu i treba ići - dodao je autor Fajdić.

U životopisima predstavljeni su najpoznatiji vojskovođe i vojni časnici, književnici, znanstvenici, jezikoslovci, novinari, slikari, glumci, sportaši, gospodarstvenici, svećenici, liječnici koji su rođeni na prostorima Gospićko-senjske biskupije i do sada je najobuhvatniji popis životopisa najistaknutijih osoba s prostora biskupije.