Srijeda, 29 Ožujak 2017 09:30

Izložba „Granice vidljivosti“ od 30. ožujka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJEN 25. SLAVONSKI BIENNALE U POŽEŠKOM MUZEJU -

POŽEGA - Gradski muzej Požega najavio je novu izložbu u svom prostoru koja će biti otvorena 30. ožujka u 19 sati. Radi se o 25. jubilarnom slavonskom biennalu suvremene angažirane umjetnosti Muzeja likovnih umjetnosti iz IMG 0434Osijeka pod nazivom „Granice vidljivosti“. Ravnateljica Maja Žebčević Matić predstavila je izložbu, najavila neuobičajeni protokol i program otvorenja izložbe, te predstavila kustosicu izložbe Valentinu Radoš koja je najavila eksponate koje je odabrao peteročlani stručni žiri 25. biennala od 130 prispjelih radova izabrao 26 radova za izložbu.

- Slavonski biennali je najdugovječnija kulturna manifestacija, koja prati i prikazuje presjek suvremenih likovnih zbivanja. Donedavno je slavonski biennale bio isključivo posvećen za autore koji su na bilo koji način, životom ili radom vezani uz Slavoniju, a sada je otvoren puno šire i međunarodnog karaktera. Prva izložba je otvorena 1968. godine, a ova 25. jubilarna otvorena je prošle godine. Ovo izdanje postavlja se kao prikaz suvremenog društva i moderne umjetnosti. Ova izložba mjeri koliko mi kao ljudska bića, ne toliko naše oko, koliko naše srce, naša duša, naš humanizam, koliko zapravo vidimo ljude oko sebe, koliko doživljavamo svijet koji nas okružuje, na koji način se mi prema tome odnosimo. U prvom planu htjeli smo prikazati promjenu svijeta u IMG 0437posljednje dvije godine, a posebno migrantsku ili izbjegličku krizu. Te dvije riječi ne znače istu stvar, a te temeljne pozicije su tražene od umjetnika da ih postave u svom svijetu – istakla je kustosica Radoš, koja dodaje da je Osijek kao središte biennala u središtu prometovanja izbjeglica na balkanskoj ruti. Tu sežu granice vidljivosti i kroz svoje radove umjetnici se obraćaju javnosti o toj temi. 

Na izložbi će biti postavljeni video radovi, kolaže, fotografski radovi, grafike, prostorne instalacije i rad „Zastave“ koji je dobio grand prix biennala.

Tekst/foto: Vladimir Protić