Subota, 09 Srpanj 2016 15:39

"Trojanci pred sudom"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA POŽART ORGANIZIRALA KREATIVNU RADIONICU I UMJETNIČKU GALERIJU -

POŽEGA - Zahvaljujući udruzi POžART, požeška pješačka zona danas se pretvorila u malu kreativnu radionicu i umjetničku galeriju nazvanu „Trojanci pred sudom“. Već sedmu godinu za redom u sklopu Požeškog kulturnog ljeta PožArt predstavlja mlade umjetnike, odnosne sve one ljude koji su za svoj poziv odabrali umjetnost.

Ovogodišnji POžART obogaćen je cjelotjednim aktivnostima jer se nakon današnjeg izlaska na ulice program seli unutar zidova Gradskog muzeja gdje će tijekom idućega tjedna održavati zanimljive izložbe, radionice, predavanja i glazbene večeri.

- Plavi konji, trojanci ne pripadaju ni ulici niti galeriji, samo su spontana materijalizacija naših razmišljanja o umjetnosti, pripadnosti prostoru grada, ulice ili galerije. "Plavi konji" su nevidljivi nenaučenom oku, oni simboliziraju sveprisutnu stvaralačku i umjetničku energiju koja vibrira na drugačiji način od naše materijalistički i konzumeristički oblikovane svakidašnjice. Ispitujemo jedno od posljednjih područja slobode, ispitujemo prostor ulice, javni prostor, da li je on samo prostor mimoilaženja ili može biti i više, dio stvaralačkog procesa – rekla je voditeljica POžART-a Snježana Mekić-Delić.

PožArt je neformalna skupina koja se mijenja od godine do godine, a cilj joj je promicati mlade umjetnike i samu umjetnost kao važan dio kulture svakoga grada. Nakon sinoćnje izložbe, umjetnost se danas seli na ulicu kako bi se stopila s vrućim požeškim asfaltom i pokazala da je, bez obzira na prostor u kojem je izložena, važan dio našeg identiteta.

Tekst/foto: Vladimir Protić