Nedjelja, 05 Lipanj 2016 12:49

1. Smotra dramskih pučkih igrokaza

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO POŽEŠKA DOLINA POŽEGA -

POŽEGA – Kulturno-umjetničko društvo „Požeška dolina“ drugo je požeško folklorno društvo, a u svom programu njeguje pučki izraz, pučke igrokaze i dramsko-scenske prikaze starih običaja slavonske baštine. Uprizorili su i na scenu postavili nekoliko takvih pučkih običaja, te po njima snimili i DVD materijal za prikazivanje u medijima ili na skupovima. U društvu djeluje 60-tak članova u nekoliko sekcija. Dalji njihov korak bio je organiziranje i jedne smotre dramskih pučkih igrokaza kojima bi dali da i druga društva koja njeguju takav izričaj pokažu što znaju.

1465110091img 4479Tako je ove subote u Gradskom kazalištu održana 1. Smotra dramskih pučkih igrokaza koju je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović - Drago mi je da imamo sugrađane koji su se našli i pronašli kako bi očuvali baštinu i njegovali tradiciju ovog kraja i od srca im želim da u tome ustraju. Svi članovi društva ulažu puno slobodnog vremena, vlastitog novca i puno dobre volje, kako bi mi svi večeras mogli uživati.

- Tekstove nam piše Ivan Abibović i do sada smo snimili četiri dramska DVD-a. S pučkim igrokazom "Jamac" predstavljali smo Požegu i Požeško-slavonsku županiju na 56. državnoj smotri pučkih igrokaza u Pazinu. Večeras smo se okupili s jednim ciljem, izvaditi iz bakine škrinje folklornu baštinu i sačuvati od zaborava naše tradicijske vrijednosti – istaknula je Snježana Potočnjak, predsjednica KUD-a.

Na smotri su sudjelovali dječji folklor KUD-a Požeška dolina s koreografijom „Mi smo djeca vesela“ koju potpisuje Snježana Potočnjak. Gabrijel Šunjo i Marin Klarić prikazali su igrokaz „Šokački odgoj“. „Snaja utekla od svekrve“ igrokaz je koji su izvele članice udruge „Žene s osmijehom“ iz Slav. Broda. „Kirvaj“ je igrokaz koji je napisao sada već 1465110097img 4580poznati pisac pjesama na ikavici i dramskih komada u kojima se koristi stari, arhaični hrvatski jezik sela. „Jamac“ je također igrokaz koji je napisao i postavio na scenu Ivan Abibović, učitelj u mirovini, a doživio je već nekoliko izvođenja na gostovanjima KUD-a Požeška dolina, čiji članovi su igrokaz i izveli.

„Pajde“ također na tekst Ivana Abibovića izveli su Snježana Potočnjak i Vlado Klanfar, a poznatu „Slavonsku safunicu“ koja ima već pet nastavaka, u kojima satirički obrađuje seoski život po uzoru na TV sapunice. Izvodi ga Šokačka glumačka družina „Matini kripoštoli“ iz Donje Bebrine, na tekst i režiju Mate Baboselca. Kripoštoli pod vodstvom Mate već nekoliko godina organiziraju igrokaze kao jedan vid pučkog kazališta po selima Posavine i Slavonije.

Smotra je završila spletom pjesama i plesova Požeštine u izvođenju KUD-a Požeška dolina po koreografiji Ane Vinković.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Radio Vallis Aurea