Ponedjeljak, 30 Svibanj 2016 12:31

Čuvajmo običaje zavičaja privukao folkloraše šest država

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

26. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U VELIKOJ -

VELIKA - KUD Ivan Goran Kovačić kao domaćin uz TZ općine Velika organizirao je po 26. puta svoju smotru folklora koja je zadnjih desetak godina i međunarodna smotra jer su si velički folkloraši stavili u zadatak da ugoste Hrvate i hrvatska kulturna i folklorna društva iz svih zemalja gdje žive. Tako je i ove godine uz hrvatska folklorna društva iz cijele države na smotru prispjelo folklornih društava iz pet država, Slovenije, Mađarske, Srbije, BiH i Rumunjske.

Sve je započelo svečanom i veselom povorkom kroz samo mjesto, do školskog igrališta. Uz put su folkloraši okupljenim mještanima izvodili svoje koreografirane plesove i pjevali pjesme svoga kraja, a na kraju su svi izveli svoj program na velikoj pozornici u šatoru, pred mnoštvom gledatelja. Goste i posjetitelje smotre pozdravio je predsjednik domaćeg KUD-a Stanko Raguž, načelnik domaćin Vlado Boban, a otvorio zamjenik župana Ferdinand Troha.

Svoje izvorne i plesove i pjesme svoje baštine izveli su uz domaće „Goranovce“ i veterani KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, RKUD „Rudar“ iz Raše, Hrvatska izvorna grupa „Budimpešta“ iz Mađarske, KUD „Šijaci“ iz Biškupaca, HKUD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, iz Bačke u Srbiji, KUD „Klokotić“ iz Rumunjske, KUD „Zora“ Piškorevci, HKUD „Dubrave“ Aladinići u BiH, KUD „Antun Matija Reljković“ iz Davora, Muška pjevačka klapa „Furešti“ iz Zagreba, HKUD „Slavonija“ iz Jakšića, KUD „Franc Ilec“ Loka Rošnja iz Slovenije, KUD Podbablje iz Podbablja u Imotskoj krajini, Ženska pjevačka skupina „Koralde“ iz Zagreba.

Tekst/foto: Vladimir Protić