Subota, 07 Svibanj 2016 12:21

Znanstveni simpoziji Dječji pisci Zlatne doline

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD HAZU POŽEGA -

POŽEGA - U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Požega i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Gimnaziji Požega održan je dvodnevni znanstveni simpozij na temu "Dječji pisci Zlatne doline".

- Namjera cijelog ovog skupa, okruglog stola i znanstvenih predavanja je da se potakne pitanje čitanja naše mladeži, jer mi smo poznati kao narod koji ništa ne čita. Tako smo već obilježeni u cijeloj Europi. Veliki dio našeg stanovništva godišnje ne pročita ni jednu knjigu, a sve zapravo počinje od djetinjstva. Ljudi nisu naučili čitati od djetinjstva jer nisu imali adekvatan pristup, a tu je krivnja i roditelja, i sredine u kojoj žive pa i škola - rekao je akademik Dubravko Jelčić te dodaje da su tako zamislili ovaj znanstveni simpozij, da se pitanje čitanja potakne prije svega među profesorima i učiteljima. Oni moraju znati da djeca od ranog doba, od prvih godina školovanja, moraju naučiti da je knjiga sastavni dio svakodnevnog života - zaključio je akademik Jelčić.IMG 6013

Uz okrugli stol održano je još 7 izlaganja na temu Kako motivirati učenike na čitanje zavičajnika ili što možemo naučiti od naših zavičajnika? Predavači su bili Anka Kukuruzović, Dijana Klarić, Valentina Mirković, Tamara Marić i Katarina Aladrović Slovaček, Irena Ivetić, Snježana Potočnjak, Ivana Kovačević i Marija Marjanović. Drugi dan također u knjižnici Gimnazije održan je znanstveni simpozij gdje je bilo 17 znanstvenih izlaganja, predavači su bili Andrijana Kos Lajtman, Dragica Dragun, Mijo Lončarić, Katarina Aladrović Slovaček i Lidija Cvikić, Anka Kukuruzović, Gordana Čosić, Jasenka Bešlić, Dunja Pavličević-Franić, Dubravka Težak i Marina Gabelica, Vedrana Živković Zebec, Berislav Majhut i Sanja Lovrić Kralj, Ana Batinić, Dijana Klarić, Iva Gruić, Vladimira Velički i Jelena Vignjević, Goran Đurđević, Vesna Vlašić i Blanka Đimoti Zima.

U sklopu znanstvenog skupa gost književne večeri bio je Požežanin Hrvoje Kovačević koji se profesionalno počeo baviti pisanjem 2002. godine. Dvije trećine njegovog opusa od dvadeset pet knjiga koliko je do sada objavio namijenjen je djeci. Njegova knjiga "Tajna Ribljeg Oka" danas je u školskoj lektiri, uz još četiri druge knjige, a dobitnik je i prestižnu nagrade "Grigor Vitez" za roman "Tajna crne kutije".

IMG 6014- Djeca više čitaju nego odrasli i zato je ljepše pisati za njih. Po mom mišljenju užitak čitanja je i u tome da dok čitate neku knjigu možete zamišljati da ste jedan od likova, kada pišem za djecu, svom čitatelju moram ponuditi lik s kojim se može poistovjetiti. Govoriti o čitanju i poticati na čitanje nikada nije previše. Moram istaknuti da se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve više vodi briga o promociji čitanja tako da postoji cijeli niz aktivnosti i ovo je svakako jedna hvalevrijedna inicijativa, jer ako se mi koji smo uključeni u nastajanje knjige ne pozabavimo promocijom čitanja, nitko drugi neće - rekao je Hrvoje Kovačević.

Tekst/foto: Vanja Protić