Utorak, 16 Veljača 2016 11:41

“Zaustavljeno vrijeme u Lipiku”

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POSTAVLJENA IZLOŽBA STARIH FOTOGRAFIJA, RAZGLEDNICA I OSTALOG TISKANOG MATERIJALA -

LIPIK – U Multikulturanom centru Lipik postavljena je izložba i prezentaciju zbirke starih fotografija, razglednica te tiskanog materijala poput novinskih članaka i oglasa vezanih uz Lipik pod nazivom „Zaustavljeno vrijeme“. Zajedno su je otvorili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Lipik Jasna Molnar-Kukić i Davor Marukić iz Udruge za promicanje kulture i kulturne baštine Tilia, sakupljač izloženih materijala među kojima su neki po prvi puta prikazani u Lipiku.

Glazbenu uvertiru pred otvorenje izložbe odsvirala je pijanistica prof. Tea Silađi koja je dosad više puta nastupala na koncertima u organizaciji Udruge Tilia. Ravnateljica knjižnice Jasna Molnar-Kukić predstavivši Davora Marukića istaknula je kako uvijek kad god ga ima priliku posjetiti, Davor pronađe neku „novu“ staru fotografiju ili razglednicu iz prošlosti Lipika s nekom „novom“ pričom u pozadini.IMG 7495

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana čestitao je Davoru Marukiću i Udruzi Tilia osmi rođendan koji je otvorenjem ove izložbe proslavljen kao prvi predsjednik udruge dok je bio predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika te uputio čestitke za nadolazeći 100. koncert u organizaciji udruge koji će se ove godine održati u Lipiku. - Za ove materijale što sada promatramo trebalo je otići u državni arhiv i sakupiti ih na jednu hrpu da ostane za nas i nadolazeće generacije jer u današnje vrijeme što nije zapisano i snimljeno to se vrlo brzo zaboravi - rekao je gradonačelnik Kasana u duhu optimizma da će se Lipik vratiti na ono što je nekad bio u najsjajnijim danima kada su ljudi dolazili ovdje odmarati i zabavljati se.

- S vremenom sam dolazio u doticaj sa starim razglednicama iz prošlosti Lipika koje su svake otkrivale jednu priču u pozadini. Stare razglednice su jedno nepresušno vrelo informacija - rekao je Marukić, a to ga je nagnalo da istražuje dalje pa je došao do drugih materijala poput novinskih oglasa, članaka i plakata koji su povezani s Lipikom čak iz 1854. godine, a najviše materijala je otkrio iz razdoblja od 1890. godine pa do početka 2. Svjetskog rata.

Izloženo je samo dio tog materijala, a tijekom izložbe Davor Marukić prezentirao je kratki uvod u digitalnu zbirku razglednica, fotografija i tiskanog materijala „Lipik kroz vrijeme“ koja će kad bude završena sadržavati više od 400 različitih fotografija i tiskanog materija iz vremena Austro-Ugarske Monarhije, Države SHS i Kraljevine SHS odnosno Kraljevine Jugoslavije, FNR i SFR Jugoslavije te RH. Zbirka će biti objavljena u obliku DVD-a, a za dio materijala bilo je potrebno tražiti suglasnost osoba i ustanova iz Budimpešte.

Izložbu „Zaustavljeno vrijeme“ može se pogledati do 24. veljače radnim danom od 8 do 18 sati.