Nedjelja, 17 Siječanj 2016 11:01

8. Ramsko silo uz pjesmu i ramske pite

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAMSKA ZAJEDNICA POŽEGA ORGANIZIRALA KULTURNO ZABAVNI SUSRET RAMLJAKA U POŽEŠTINI -

JAKŠIĆ – Duži niz godina Ramska zajednica Požega, Udruga iseljenih iz Ramske doline na prostore Požeštine organizira vrlo uspješne susrete i kulturno-zabavnu večer „Ramsko silo“. Uz pauzu protekle godine, kada su se odlučili umjesto zabave humanitarno djelovati za poplavljene obitelji, ovo je 8. „Ramsko silo“. Nakon svete mise koja je služena katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi, susreti su održani u prepunoj dvorani Honda u Jakšiću. Ramska zajednica jedna je od većih zavičajnih udruga koja okuplja doseljene u Požeštinu, sa ciljem da očuva baštinu i narodne običaje iz starog kraja, te da potakne druženje i zajedništvo.

Predsjednik ramske zajednice Dragan Kapčević uručio je plakete i zahvalnice onima koji su uvijek nesebično pomagali u radu udruge i organizaciji Ramskog sila. Zahvalnice za svoj doprinos dobili su Ivo Žuljević, Božo Bošnjak, Marko Čališ, Mile Baketarić i Ivo Grbeš.

Svake godine kao gosti u programu sudjeluju kulturno umjetnička društva iz Ramske doline, koja sobom donesu duh, pjesmu i ples Ramske doline. Stare pjesme i običaje, te ramski taraban izveli su su članovi KUD Rama iz Prozora. Svoju pjesmu na guslama o odnosu u obitelji, posebno na odnos svekrve i snahe, izveo je guslar Tomislav Kovač-Strukić iz posušja na guslama. Sve prisutne s pjesmom su razveselile i članice Ženske pjevačke skupine „Čuvarice“ iz Rame. Don Pavo Crnjac prezentirao je svoju knjigu i film „Oteto djetinjstvo“ u kojem je opisao egzodus ramske djece, koja su za vrijeme 2. svjetskog rata zbog velike neimaštine i gladi, te pokolja u ramskim selima organizirano odvedena u Zagreb i mjesta od Zagorja do Slavonije na prehranu. Mnogima se tada zametnuo trag, a mnogi su još do današnjih dana tražili svoje obitelji. Don pavo bavio se proučavanjem arhiva, pronašao preko 700 imena onih koji su došli u Zagreb, te tražio njihove sudbine diljem Hrvastke. Ostatak večeri goste Ramskog sila goste su zabavljali glazbena grupa Aurea band sa solistom Draganom Kapčevićem. Kroz program nadahnuto je vodio Petar Pavlović Ćiro, a nakon svečane večere uslijedila je i bogata tombola, te zabava do jutarnjih sati.

Ramskom silu kao i svih godina nazočili su i brojni uzvanici, zamjenik župana Ferdinand Troha, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, dogradonačelnik grada Požega Darko Puljašić, dogradonačelnik grada Pleternice Domagoj Katić, gosti iz općine Prozor i Ramske doline, predstavnici Ramske zajednica iz Zagreba i dr.

Tekst/foto: Vladimir Protić